Čime se tigar hrani

Trenutno pregledavate Čime se tigar hrani
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 srpnja, 2024

Prehrambene navike tigra

Tigar, poznat i kao jedan od najvećih grabežljivaca u divljini, ima specifične prehrambene navike koje ga čine vrhunskim predatorom.

Meso kao osnovna hrana

Tigar je mesojed i njegova prehrana se uglavnom sastoji od mesa. Glavni izvor hrane za tigra su kopnene životinje, poput jelena, svinja i bizona. Tigar je izuzetno spretna i brza životinja koja koristi svoju snagu i oštre kandže da bi ulovila plijen.

Raznolikost plijena

Tigar nije izbirljiv kada je u pitanju plijen. Ovisno o dostupnosti hrane u njegovom staništu, tigar će loviti i druge životinje poput majmuna, ptica, riba i krokodila. Njegova prehrambena raznolikost omogućuje mu da preživi čak i u teškim uvjetima.

Velike količine hrane

Tigar je veliki grabežljivac koji zahtijeva velike količine hrane. Odrasli tigar može pojesti i do 40 kilograma mesa odjednom. Nakon obroka, tigar može i nekoliko dana biti bez hrane dok probavlja i apsorbira hranjive tvari.

Posebni plijen

Ponekad tigar lovi i veće plijen, poput bizona ili vodenih bivola. Takav plijen pruža tigru dovoljno hrane za nekoliko dana, ali zahtijeva i veći napor prilikom lova.

Utjecaj na ekosustav

Tigar ima važnu ulogu u održavanju ravnoteže u ekosustavu. Kao vrhunski predator, tigar regulira populacije drugih životinja u divljini. Njegov nestanak bi mogao dovesti do prekomjerne populacije nekih vrsta, što bi moglo negativno utjecati na cijeli ekosustav.

  Ocijeni članak!