Koji su lekovi antidepresivi

Trenutno pregledavate Koji su lekovi antidepresivi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 kolovoza, 2023

Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI)

Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI) su jedna od najčešće propisivanih vrsta antidepresiva. Ovi lijekovi djeluju tako da povećavaju razinu serotonina, neurotransmitera koji je povezan s regulacijom raspoloženja. Neki od poznatih SSRI antidepresiva uključuju fluoksetin, sertralin i escitalopram.

Triciklički antidepresivi (TCA)

Triciklički antidepresivi (TCA) su starija generacija antidepresiva koja je i dalje u upotrebi. Ovi lijekovi djeluju inhibiranjem ponovne pohrane serotonina i noradrenalina, što pomaže u poboljšanju raspoloženja. Primjeri TCA antidepresiva uključuju amitriptilin, nortriptilin i imipramin.

Inhibitori monoaminooksidaze (MAOI)

Inhibitori monoaminooksidaze (MAOI) su još jedna vrsta antidepresiva. Ovi lijekovi djeluju inhibiranjem enzima monoaminooksidaze, koji razgrađuje neurotransmitere poput serotonina, noradrenalina i dopamina. Primjeri MAOI antidepresiva uključuju fenelzin, tranilcipromin i izokarboksazid.

Atipični antidepresivi

Atipični antidepresivi su nova generacija antidepresiva koja djeluje na različite načine od tradicionalnih antidepresiva. Ovi lijekovi mogu ciljati druge neurotransmitere poput dopamina i noradrenalina. Primjeri atipičnih antidepresiva uključuju bupropion, mirtazapin i venlafaksin.

Antidepresivi druge generacije

Antidepresivi druge generacije su raznolika skupina lijekova koji se koriste u liječenju depresije. Ovi lijekovi uključuju selektivne inhibitori ponovne pohrane norepinefrina-dopamina (NRI), selektivni inhibitori ponovne pohrane noradrenalina-serotonina (NaSSA) i selektivni inhibitori ponovne pohrane dopamina-noradrenalina-serotonina (DNRI). Primjeri antidepresiva druge generacije uključuju reboxetin, mianserin i maprotilin.

  Ocijeni članak!