Gdje ima najviše potresa?

Trenutno pregledavate Gdje ima najviše potresa?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 listopada, 2023

Potresi u Pacifičkom vatrenom prstenu

U svijetu, najveća koncentracija potresa događa se u regiji poznatoj kao Pacifički vatreni prsten. Ova zona obuhvaća obale Pacifičkog oceana, uključujući zemlje poput Japana, Filipina, Indonezije, Čilea i SAD-a. Ovdje dolazi do sudara tektonskih ploča, što rezultira čestim i snažnim potresima.

Potresi u Euroazijskom potresnom pojasu

Druga važna zona geološke aktivnosti je Euroazijski potresni pojas, koji se proteže od Sredozemlja preko Bliskog istoka, Kavkaza, Kaspijskog mora i Himalaje. Ova regija obuhvaća zemlje poput Turske, Grčke, Irana, Pakistana i Kine. Potresi u ovoj zoni uglavnom su rezultat sudara između Euroazijske i Afričke ploče, kao i između Indijske i Euroazijske ploče.

Potresi u Srednjoj i Južnoj Americi

Južna i Srednja Amerika također su područja s velikom seizmičkom aktivnošću. Zemlje kao što su Meksiko, Kolumbija, Peru i Čile nalaze se na području gdje se sastaju nekoliko tektonskih ploča, uključujući Pacifičku, Južnoameričku i Nazca ploču. Ova regija je poznata po snažnim potresima, uključujući veliki potres koji je pogodio Čile 2010. godine.

Potresi u Indoneziji i Filipinima

Indonezija i Filipini također su područja s visokom seizmičkom aktivnošću. Ovi arhipelazi nalaze se u blizini Pacifičkog vatrenog prstena i podložni su potresima uzrokovanim sudarima tektonskih ploča. Indonezija je često pogođena snažnim potresima, uključujući razorni potres i tsunamiju koji su pogodili Sumatru 2004. godine.

Ostala područja s potresima

Iako se većina potresa događa u spomenutim regijama, potresi se javljaju i na drugim mjestima diljem svijeta. Neke druge zemlje koje su podložne potresima uključuju Italiju, Novi Zeland, Aljasku i Iran. Ovi potresi mogu biti manje učestali ili manje intenzivni u usporedbi s gore navedenim područjima, ali još uvijek predstavljaju rizik za stanovništvo.

Ukratko, najviše potresa događa se u regijama kao što su Pacifički vatreni prsten, Euroazijski potresni pojas, Srednja i Južna Amerika te Indonezija i Filipini. Ova područja su podložna čestim potresima zbog sudara tektonskih ploča. Međutim, potresi se mogu dogoditi i na drugim mjestima diljem svijeta, iako su možda manje učestali ili intenzivni.

  Ocijeni članak!