Gdje je Isus pokopan?

Trenutno pregledavate Gdje je Isus pokopan?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 lipnja, 2023

Jeruzalemski grob

Jeruzalemski grob je jedno od najpoznatijih mjesta koje se povezuje s Isusovim pokopom. Prema Novom zavjetu, Isus je bio pokopan u grobu koji je bio isklesan u stijeni. Prema tradiciji, grob se nalazi u crkvi Svetog groba u Jeruzalemu. Ovo sveto mjesto je jedno od najposjećenijih hodočasničkih destinacija u kršćanstvu.

Edenski vrt

Postoje teorije koje sugeriraju da je Isus pokopan u Edenskom vrtu. Prema tim teorijama, grob se nalazi negdje u blizini mjesta gdje je Isus bio razapet, na Golgoti. Međutim, ova teorija nema znanstvenu potvrdu i ostaje kontroverzna.

Arheološki nalazi

Arheološki nalazi mogu pružiti neke tragove o mjestu Isusovog pokopa. Istraživači su proučavali različite lokacije koje se povezuju s Isusovim pokopom, uključujući i grobove iz vremena Isusa. Međutim, do sada nije pronađen konkretni dokaz koji bi nedvosmisleno potvrdio mjesto Isusovog pokopa.

Teorije o skrivenom grobu

Postoje i teorije koje tvrde da je Isusov grob bio namjerno skriven kako bi se spriječilo širenje njegove kulta. Prema tim teorijama, Isusov grob može biti negdje nepoznato, a informacije o njegovoj lokaciji su namjerno zataškane. Međutim, ove teorije su spekulativne i nemaju znanstvenu ili povijesnu potporu.

Isusov duhovni značaj

Bez obzira na to gdje je Isus pokopan, njegova duhovna poruka i naslijeđe ostaju temeljni dio kršćanske vjere. Isus je poznat kao utemeljitelj kršćanstva i njegova smrt i uskrsnuće imaju duboko duhovno značenje za kršćane diljem svijeta.

  Ocijeni članak!