Gdje je napravljen prvi automobil?

Trenutno pregledavate Gdje je napravljen prvi automobil?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 lipnja, 2023

Prvi automobil – izum koji je promijenio svijet

Automobil, jedno od najvažnijih izuma u povijesti, prvi put je napravljen u drugoj polovici 19. stoljeća. No, gdje je točno napravljen prvi automobil?

Njemačka – kolijevka automobilske industrije

Njemačka se smatra kolijevkom automobilske industrije. U gradu Mannheimu 1886. godine, Karl Benz konstruirao je prvi praktični automobil s unutarnjim izgaranjem. Ovaj automobil, nazvan Benz Patent-Motorwagen, smatra se prvim automobilom na svijetu koji je bio namijenjen za masovnu proizvodnju.

Franuska – prvi automobil s upravljačem

Istovremeno s Karlom Benzom, u Francuskoj je inženjer i izumitelj Émile Levassor razvio prvi automobil s upravljačem. Automobil, nazvan Panhard et Levassor, predstavljao je veliki napredak u automobilskoj industriji.

Ujedinjeno Kraljevstvo – prvi serijski proizvedeni automobil

U Ujedinjenom Kraljevstvu, 1892. godine, Frederick William Lanchester napravio je prvi serijski proizvedeni automobil. Ovaj automobil, nazvan Lanchester 10, bio je prvi put dostupan široj javnosti i otvorio put masovnoj proizvodnji automobila.

Utjecaj prvog automobila na svijet

Prvi automobili imali su ogroman utjecaj na svijet. Oni su promijenili način na koji se ljudi kreću i putuju, otvorili su nove mogućnosti za industriju i trgovinu te postali simbol modernosti. Bez prvog automobila, današnji svijet ne bi bio isti.

Zaključak

Prvi automobil napravljen je u Njemačkoj, u gradu Mannheimu, 1886. godine. Karl Benz konstruirao je Benz Patent-Motorwagen, prvi praktični automobil s unutarnjim izgaranjem. No, treba napomenuti da su istovremeno i u Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu razvijeni važni automobili koji su također imali značajan utjecaj na automobilsku industriju.

  Ocijeni članak!