Gdje je sjedište Europske Unije?

Trenutno pregledavate Gdje je sjedište Europske Unije?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 ožujka, 2024

Sjedište Europske Unije u Bruxellesu

Europska Unija (EU) je politička i ekonomska unija koja se sastoji od 27 država članica. Sjedište Europske Unije nalazi se u gradu Bruxellesu, Belgija. Bruxelles je glavni grad Belgije i smatra se de facto glavnim gradom EU. Ovdje se nalaze institucije EU koje donose odluke i provode politike unutar Unije.

Institucije EU u Bruxellesu

U Bruxellesu se nalazi nekoliko ključnih institucija Europske Unije. To uključuje Europsku komisiju, koja je izvršno tijelo Unije odgovorno za predlaganje zakonodavstva i provedbu politika. Također, tu je Europski parlament, koji predstavlja građane EU i sudjeluje u donošenju zakona. Osim toga, Vijeće Europske unije, koje predstavlja države članice, također ima sjedište u Bruxellesu.

Strasbourg kao sjedište Europskog parlamenta

Iako je Bruxelles glavno sjedište Europske Unije, sjedište Europskog parlamenta nalazi se u gradu Strasbourgu, Francuska. Strasbourg je povijesno važan za Europsku Uniju i simbolizira pomirbu između Francuske i Njemačke nakon Drugog svjetskog rata. Europski parlament održava svoje plenarne sjednice u Strasbourgu, dok su administrativne i odborske aktivnosti uglavnom smještene u Bruxellesu.

Luksemburg kao sjedište sudova EU

Treće važno sjedište Europske Unije je grad Luksemburg. U Luksemburgu se nalaze Europski sud pravde i Opći sud, koji su odgovorni za tumačenje i primjenu prava EU. Ove institucije igraju ključnu ulogu u osiguravanju dosljedne i učinkovite primjene europskog prava u državama članicama.

Ukratko, sjedište Europske Unije je u Bruxellesu, Belgija, gdje se nalazi većina institucija EU. Međutim, Europski parlament ima sjedište u Strasbourgu, Francuska, dok se Europski sud pravde i Opći sud nalaze u Luksemburgu. Ova trojica gradova su ključna mjesta gdje se donose odluke, izvršavaju politike i osigurava primjena prava unutar Europske Unije.

  Ocijeni članak!