Gdje je započela industrijska revolucija?

Trenutno pregledavate Gdje je započela industrijska revolucija?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 lipnja, 2023

Prvobitni koraci

Industrijska revolucija, jedan od najvažnijih prekretnica u povijesti čovječanstva, započela je u Velikoj Britaniji u 18. stoljeću. Ovaj period donio je dramatične promjene u načinu života, proizvodnji i društvu u cjelini.

Preduvjeti za razvoj

Ključni preduvjeti za početak industrijske revolucije bili su dostupnost prirodnih resursa poput ruda i ugljena, razvijeni transportni sustavi te napredak u tehnologiji i znanosti. Velika Britanija je imala bogate nalazišta ugljena i ruda, što je omogućilo razvoj rudarstva i metalurške industrije. Također, britanski otoci bili su idealno mjesto za razvoj pomorskog transporta, što je olakšalo trgovinu sirovinama i gotovim proizvodima.

Tehnološki napredak

Jedan od ključnih faktora industrijske revolucije bila je upotreba novih tehnologija. Izum parnog stroja, kojeg je razvio James Watt, bio je revolucionaran jer je omogućio zamjenu ljudske i životinjske snage parnom energijom. Parni stroj je pokretao strojeve u tvornicama, što je povećalo proizvodnju i efikasnost. Također, razvoj tekstilne industrije s uvodjenjem strojeva za tkanje i preradu pamuka imao je ogroman utjecaj na industrijalizaciju.

Društvene promjene

Industrijska revolucija donijela je i brojne društvene promjene. Radnici su se okupljali u tvornicama, zamjenjujući tradicionalne obrte i zanate. Urbanizacija je bila neizbježna, a gradovi su se rapidno širili kako bi smjestili rastuću radnu snagu. Radni uvjeti bili su često loši, s dugim radnim satima i niskim plaćama, što je dovelo do socijalnih nemira i pokreta radničkih prava.

Utjecaj na svijet

Industrijska revolucija proširila se iz Velike Britanije na ostatak svijeta, mijenjajući način proizvodnje i života. Razvoj industrije i tehnologije omogućio je masovnu proizvodnju robe, što je dovelo do povećanja standarda života i ekonomskog rasta. Također, industrijska revolucija imala je veliki utjecaj na društvene, političke i kulturne promjene.
Industrijska revolucija je označila prelazak iz tradicionalnog društva temeljenog na poljoprivredi u industrijsko društvo zasnovano na proizvodnji i tehnologiji. Njen početak u Velikoj Britaniji postavio je temelje modernog svijeta i otvorio vrata za daljnje tehnološke inovacije i napredak.

  Ocijeni članak!