Kojeg datuma počinje advent

Trenutno pregledavate Kojeg datuma počinje advent
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 srpnja, 2023

Povijest adventa

Advent je vjersko razdoblje koje se obilježava prije Božića u kršćanskoj tradiciji. Riječ ‘advent’ potječe od latinskog izraza ‘adventus’, što znači ‘dolazak’. Advent se prvi put spominje u 4. stoljeću, a njegovo trajanje i početak variraju ovisno o crkvenom kalendaru.

Početak adventa u katoličkoj tradiciji

U katoličkoj tradiciji, advent počinje četiri nedjelje prije Božića, točnije, uvijek pada na prvu nedjelju poslije blagdana Svih svetih. Ovo razdoblje traje do Badnjaka, večeri prije Božića. Advent je vrijeme pripreme za dolazak Isusa Krista, a simbolizira i iščekivanje njegova drugog dolaska na kraju vremena.

Početak adventa u pravoslavnoj tradiciji

U pravoslavnoj tradiciji, početak adventa ovisi o korištenju gregorijanskog ili julijanskog kalendara. Advent u pravoslavnim crkvama koje koriste julijanski kalendar započinje 28. studenog, dok u onima koje koriste gregorijanski kalendar počinje 15. prosinca. Ovo razdoblje traje do Božića, koji se u pravoslavnoj tradiciji slavi 7. siječnja.

Simboli adventa

Tijekom adventa, vjernici koriste razne simbole kako bi obilježili ovo razdoblje. Adventski vijenac je jedan od najpoznatijih simbola adventa. To je vijenac od zelenog granja koji se ukrašava četiri svijeće, pri čemu se svake nedjelje pali jedna svijeća. Svaka svijeća simbolizira jedno od četiri adventska tjedna. Osim adventskog vijenca, tu su i adventski kalendar, jaslice te božićni ukrasi koji se postavljaju u vrijeme adventa.

Zaključak

Advent je važno razdoblje u kršćanskoj tradiciji koje označava pripremu za Božić. Njegov početak varira ovisno o crkvenom kalendaru i tradiciji koju slijedi. Bez obzira na točan datum, advent simbolizira iščekivanje i pripremu za dolazak Isusa Krista, te je obilježen brojnim simbolima koji podsjećaju vjernike na važnost ovog razdoblja.

  Ocijeni članak!