Gdje su pokopani hrvatski kraljevi?

Trenutno pregledavate Gdje su pokopani hrvatski kraljevi?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 veljače, 2024

Povijest hrvatskih kraljeva

Hrvatski kraljevi su vladari koji su upravljali Hrvatskom Kraljevinom tijekom srednjeg vijeka. Ova era hrvatske povijesti obuhvaća razdoblje od 925. godine kada je Tomislav postao prvi krunjeni hrvatski kralj, pa sve do kraja 12. stoljeća kada je hrvatsko kraljevstvo pripojeno Ugarskoj.

Gdje su pokopani?

Većina hrvatskih kraljeva pokopana je u crkvama i katedralama diljem Hrvatske. Među najpoznatijim mjestima posljednjeg počivališta hrvatskih kraljeva su katedrala sv. Duje u Splitu, crkva sv. Marka u Zagrebu te crkva sv. Stjepana u Solinu.

Katedrala sv. Duje u Splitu

Katedrala sv. Duje u Splitu, koja se nalazi unutar Dioklecijanove palače, jedno je od najvažnijih vjerskih i kulturnih mjesta u Hrvatskoj. U njoj je pokopan kralj Zvonimir, posljednji samostalni hrvatski kralj. Njegov grob nalazi se ispod središnjeg oltara katedrale.

Crkva sv. Marka u Zagrebu

Crkva sv. Marka u Zagrebu poznata je po svojoj prepoznatljivoj krovnoj ploči s grbovima Hrvatske, Dalmacije i Slavonije. U ovoj crkvi su pokopani kraljevi Dmitar Zvonimir i Petar Krešimir IV.

Crkva sv. Stjepana u Solinu

Crkva sv. Stjepana u Solinu, poznata i kao crkva sv. Petra i Mojsija, jedno je od najstarijih sakralnih mjesta u Hrvatskoj. U ovoj crkvi je pokopan kralj Krešimir III., a njegov grob je otkriven 2008. godine tijekom arheoloških istraživanja.

Nažalost, nije moguće sa sigurnošću utvrditi gdje su pokopani svi hrvatski kraljevi, jer su mnoge crkve i katedrale pretrpjele razaranja tijekom povijesti. Ipak, ova tri spomenuta mjesta predstavljaju važne točke u kojima počivaju neki od najznačajnijih hrvatskih kraljeva.

  Ocijeni članak!