Gdje su živjeli dinosauri?

Trenutno pregledavate Gdje su živjeli dinosauri?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 kolovoza, 2023

Paleo-kontinenti

Dinosauri su živjeli na Zemlji prije otprilike 230 do 65 milijuna godina. Tijekom tog vremena, Zemlja je bila drugačije organizirana nego danas. Kontinenti su bili grupirani na način koji se razlikuje od današnjeg rasporeda.

Pangea

Prije otprilike 300 milijuna godina, svi kontinenti bili su spojeni u superkontinent poznat kao Pangea. Tijekom razdoblja trijasa, dinosauri su se počeli pojavljivati na Pangei. Ova faza je bila vrlo važna za evoluciju dinosaurusa.

Podjela kontinenata

Tijekom razdoblja jure i kreda, Pangea se počela raspadati na manje kontinente. Na sjevernoj polutki nalazio se Laurazija, koja je uključivala današnju Sjevernu Ameriku, Europu i Aziju. Na južnoj polutki nalazio se Gondvana, koja je uključivala današnju Južnu Ameriku, Afriku, Antarktiku, Australiju i Indiju. Razdoblje jure i kreda bilo je vrlo važno za dinosaurusima, a njihovi fosili pronađeni su na svim kontinentima.

Rasprostranjenost fosila

Fosili dinosaura otkriveni su na svim kontinentima, što ukazuje na to da su dinosauri živjeli širom svijeta. Najpoznatija nalazišta fosila dinosaurusa uključuju Sjevernu Ameriku, Europu, Aziju, Južnu Ameriku i Afriku. Ova nalazišta pružaju vrijedne informacije o raznolikosti, evoluciji i ekologiji dinosaurusa.

Različiti staništa

Dinosauri su živjeli u različitim staništima, uključujući prašume, močvare, pustinje, planine i oceane. Neki dinosauri bili su prilagođeni za život na kopnu, dok su drugi bili prilagođeni za život u vodi. Njihova prisutnost u različitim staništima ukazuje na njihovu prilagodljivost i uspjeh u raznim okruženjima.

Izumiranje dinosaurusa

Kraj razdoblja kreda označava izumiranje dinosaura. Iako se razlog za njihovo izumiranje još uvijek raspravlja, jedna od najpopularnijih teorija je asteroidni udar koji je izazvao masovno izumiranje biljnog i životinjskog svijeta, uključujući dinosaure. Ovaj događaj poznat je kao K-T događaj i otvorio je put za razvoj drugih oblika života na Zemlji.

  Ocijeni članak!