Geološka era u kojoj su živjeli dinosauri

Trenutno pregledavate Geološka era u kojoj su živjeli dinosauri
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 listopada, 2023

Tri glavne geološke ere

Geološka era u kojoj su živjeli dinosauri poznata je kao mezozoik, što znači ‘srednji život’. Mezozoik je jedna od tri glavne geološke ere, zajedno s paleozoikom i kenozoikom.

Trijas, jura i kreda

Mezozoik je podijeljen na tri različite periode: trijas, jura i kreda. Dinosaurusi su dominirali trijasom i jurom, dok su izumrli u kredi.

Život u geološkoj eri dinosaura

Geološka era mezozoika obilovala je raznolikim oblicima života, od kojih su najpoznatiji dinosauri. Dinosauri su bili divovski gmazovi koji su se kretali na dvije noge ili na četiri noge. Bili su različitih oblika i veličina, od malih ptica poput dinosaura do velikih predatora poput tiranozaurusa.

Izumiranje dinosaurusa

Iako su dinosauri dominirali Zemljom milijunima godina, iznenada su izumrli na kraju kredne periode. Postoje različite teorije o uzrocima njihovog izumiranja, uključujući asteroidni udar, vulkanske erupcije i klimatske promjene.

Nasljednici dinosaurusa

Iako su dinosauri nestali, njihovo naslijeđe i dalje živi. Ptice su jedini preživjeli potomci dinosaura i danas naseljavaju Zemlju. Njihov evolucijski put može se pratiti unazad do dinosaura, a mnoge karakteristike ptica, poput perja, izravno potječu od njihovih davno izumrlih rođaka – dinosaura.

Zaključak

Geološka era mezozoika bila je razdoblje u kojem su dinosauri dominirali Zemljom. Njihov nestanak na kraju kredne periode ostavio je prostor za evoluciju drugih oblika života, a danas ptice predstavljaju žive nasljednike ovih izumrlih divova.

  Ocijeni članak!