Šta znači kad zuji u ušima

Trenutno pregledavate Šta znači kad zuji u ušima
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 kolovoza, 2023

Uzroci zujanja u ušima

Zujanje u ušima, poznato i kao tinitus, je fenomen koji se javlja kada osoba čuje zvukove koji dolaze iznutra, iako nema vanjskih izvora zvuka. Postoji nekoliko mogućih uzroka za ovaj fenomen.

Oštećenje sluha

Jedan od glavnih uzroka zujanja u ušima je oštećenje sluha. To može biti posljedica izloženosti buci, starenja ili nekih medicinskih stanja.

Bolesti uha

Bolesti uha poput infekcija, upala ili otoskleroze također mogu uzrokovati zujanje. Ove bolesti mogu utjecati na unutarnje strukture uha i izazvati promjene u sluhu.

Stres i anksioznost

Stres i anksioznost mogu imati utjecaj na pojavu zujanja u ušima. Ovi emocionalni faktori mogu povećati osjetljivost na zvukove i izazvati tinitus.

Određeni lijekovi

Neke vrste lijekova, poput određenih antibiotika, diuretika i antidepresiva, mogu imati nuspojavu zujanja u ušima.

Metode za ublažavanje zujanja

Iako ne postoji specifičan lijek za tinitus, postoje neke metode koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma. To može uključivati promjene u načinu života, kao što su izbjegavanje izloženosti buci, opuštajuće tehnike za smanjenje stresa i upotrebu maskera za zvuk kako bi se preusmjerila pažnja s zujanja.

Kada posjetiti doktora

Ako zujanje u ušima postaje intenzivno ili se javlja iznenada, važno je posjetiti doktora radi procjene. Liječnik može provesti pregled i preporučiti odgovarajući tretman ili daljnje testiranje.

Zaključak

Zujanje u ušima može biti frustrirajući simptom, ali se može ublažiti i upravljati. Razumijevanje uzroka i korištenje odgovarajućih metoda za ublažavanje simptoma mogu pomoći osobama da se nose s tinitusom.

  Ocijeni članak!