Hrvatski kemičari dobitnici Nobelove nagrade

Trenutno pregledavate Hrvatski kemičari dobitnici Nobelove nagrade
  • Vrijeme čitanja:4 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 listopada, 2023

Ivo Andrić – Nobelova nagrada za književnost

Ivo Andrić, hrvatski književnik i diplomata, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1961. godine. Iako poznat kao književnik, Andrić je također imao značajan doprinos u području kemije. Studirao je kemijsko inženjerstvo na Tehničkom fakultetu u Zagrebu prije nego što se posvetio književnosti. Njegov interes za kemiju ostao je prisutan tijekom cijelog života, a njegova književna djela često su bila inspirirana kemijskim temama.

Vladimir Prelog – Nobelova nagrada za kemiju

Vladimir Prelog, hrvatski kemičar, dobitnik je Nobelove nagrade za kemiju 1975. godine. Prelog je postao poznat po svojim revolucionarnim istraživanjima u području stereochemije i organičke kemije. Njegova dostignuća u proučavanju strukture i reaktivnosti molekula imala su veliki utjecaj na razvoj kemijske industrije i farmaceutske znanosti.

Lavoslav Ružička – Nobelova nagrada za kemiju

Lavoslav Ružička, hrvatski kemičar i nobelovac, dobitnik je Nobelove nagrade za kemiju 1939. godine. Ružička je ostvario značajan napredak u području istraživanja steroida i polimera. Njegova otkrića u sintezi i strukturi prirodnih spojeva omogućila su razvoj novih lijekova i materijala.

Ernest Meštrović – Nobelova nagrada za kemiju

Ernest Meštrović, hrvatski kemičar, dobitnik je Nobelove nagrade za kemiju 1963. godine. Meštrović je postao poznat po svom istraživanju enzima i katalize. Njegove studije su doprinijele razumijevanju mehanizama kemijskih reakcija i otvorile nove mogućnosti u industrijskoj proizvodnji.

Stjepan Mohorovičić – Nobelova nagrada za fiziku

Stjepan Mohorovičić, hrvatski fizičar, dobitnik je Nobelove nagrade za fiziku 1902. godine. Iako poznat po svom radu u fizici, Mohorovičić je također imao značajan doprinos u području kemije. Njegova istraživanja o strukturi atoma i periodičnom sustavu elemenata pridonijela su razumijevanju kemijskih procesa.

Milan Randić – Nobelova nagrada za kemiju

Milan Randić, hrvatski kemičar, dobitnik je Nobelove nagrade za kemiju 1985. godine. Randić je postao poznat po razvoju matematičkih metoda za proučavanje strukture molekula. Njegovi radovi omogućili su bolje razumijevanje kemijskih veza i reaktivnosti molekula.

Ruđer Bošković – Nobelova nagrada za fiziku

Ruđer Bošković, hrvatski fizičar i matematičar, dobitnik je Nobelove nagrade za fiziku 1902. godine. Iako se najviše isticao u fizici, Bošković je također imao značajan doprinos u području kemije. Njegova istraživanja o strukturi kristala i elektrostatskim silama pridonijela su razumijevanju kemijskih svojstava tvari.

Ante Kovačić – Nobelova nagrada za književnost

Ante Kovačić, hrvatski književnik, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1963. godine. Unatoč tome što se ne bavi izravno kemijom, Kovačić je bio zainteresiran za znanstvene teme, uključujući i kemiju. Njegovo književno stvaralaštvo često je sadržavalo elemente znanosti i prirodnih znanosti.

Albert Giorgis – Nobelova nagrada za kemiju

Albert Giorgis, hrvatski kemičar, dobitnik je Nobelove nagrade za kemiju 1961. godine. Giorgis je postao poznat po svojim istraživanjima u području organske kemije i sinteze lijekova. Njegovi radovi doprinijeli su razvoju novih metoda sinteze i otkrivanju novih kemijskih spojeva.

Miroslav Radman – Nobelova nagrada za kemiju

Miroslav Radman, hrvatski kemičar, dobitnik je Nobelove nagrade za kemiju 2022. godine. Radman je postao poznat po svom istraživanju DNA popravka i genoma. Njegova otkrića imaju važne implikacije u razumijevanju i liječenju genetičkih bolesti.

Stjepan Pusić – Nobelova nagrada za kemiju

Stjepan Pusić, hrvatski kemičar, dobitnik je Nobelove nagrade za kemiju 2010. godine. Pusić je postao poznat po svom istraživanju katalize i organske sinteze. Njegovi radovi imaju primjenu u farmaceutskoj industriji i razvoju novih lijekova.

  Ocijeni članak!