Je li Hrvatska ikad pobijedila na Eurosongu?

Trenutno pregledavate Je li Hrvatska ikad pobijedila na Eurosongu?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 lipnja, 2024

Povijest Hrvatske na Eurosongu

Hrvatska je prvi put sudjelovala na Eurosongu 1993. godine, nakon što je postala samostalna država. Od tada, Hrvatska je sudjelovala ukupno 26 puta na ovom prestižnom glazbenom natjecanju. Među tim nastupima, Hrvatska je postigla nekoliko značajnih rezultata.

Prva pobjeda: ‘Marija Magdalena’ (1996)

Najveći uspjeh Hrvatske na Eurosongu dogodio se 1996. godine kada je Maja Blagdan izvela pjesmu ‘Marija Magdalena’. Ova emotivna balada osvojila je četvrto mjesto u finalu i donijela prvu pobjedu Hrvatskoj na ovom natjecanju.

Druga pobjeda: ‘Moja štikla’ (2007)

Godine 2007., Hrvatska je ostvarila drugu pobjedu na Eurosongu s pjesmom ‘Moja štikla’ koju je izvela Severina. Ova energična pjesma osvojila je deseto mjesto u finalu i postala jedan od najvećih hitova togodišnjeg natjecanja.

Ostali zapaženi nastupi

Pored pobjeda, Hrvatska je također ostvarila nekoliko zapaženih nastupa na Eurosongu. Neki od njih uključuju nastupe Doris Dragović s pjesmom ‘Marija Magdalena’ (1999) i Nina Badrić s pjesmom ‘Nebo’ (2012) koje su zauzele visoka mjesta u finalu.

Trenutno stanje

Iako Hrvatska još uvijek nije ostvarila treću pobjedu na Eurosongu, redovito sudjeluje na natjecanju i svojim nastupima privlači pažnju publike diljem Europe. S nestrpljenjem se očekuju budući nastupi Hrvatske na Eurosongu i mogući novi uspjesi.

  Ocijeni članak!