Koliko je zaposlenih u Hrvatskoj

Trenutno pregledavate Koliko je zaposlenih u Hrvatskoj
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 lipnja, 2024

Trenutno stanje zaposlenosti

Hrvatska, kao članica Europske unije, redovito prati statistiku zaposlenosti kako bi dobila uvid u gospodarsko stanje zemlje. Prema posljednjim dostupnim podacima, Hrvatska ima ukupno X zaposlenih.

Sektori s najvećim brojem zaposlenih

Analiza zaposlenosti po sektorima pokazuje da su najveći broj zaposlenih koncentrirani u sektorima kao što su trgovina, prerađivačka industrija, turizam i ugostiteljstvo.

Zaposlenost prema spolu

Podaci o zaposlenosti prema spolu pokazuju da je udio muškaraca i žena u radnoj snazi relativno ravnomjeran. Međutim, neki sektori, poput građevinarstva, imaju veću zastupljenost muškaraca, dok su neki sektori, poput zdravstva i obrazovanja, više zastupljeni žene.

Utjecaj nezaposlenosti

Broj zaposlenih ima izravan utjecaj na gospodarski rast i razvoj zemlje. Smanjenje nezaposlenosti može rezultirati povećanjem potrošnje, većim poreznim prihodima i poboljšanjem životnog standarda stanovništva.

Tendencije u zaposlenosti

U posljednjih nekoliko godina, Hrvatska bilježi postupan rast broja zaposlenih. To se može pripisati poboljšanju gospodarske situacije, povećanoj investicijama i reformama tržišta rada.

Mjere poticanja zapošljavanja

Hrvatska vlada poduzima niz mjera kako bi potaknula zapošljavanje i smanjila nezaposlenost. To uključuje subvencije za otvaranje novih radnih mjesta, poticanje samozapošljavanja, obrazovne programe za stjecanje novih vještina i olakšavanje poslovnog okruženja za poduzetnike.

  Ocijeni članak!