Jesu li gušteri otrovni?

Trenutno pregledavate Jesu li gušteri otrovni?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 veljače, 2024

Kako se definira otrovnost kod životinja?


Otrovna svojstva kod životinja često se povezuju s prisutnošću otrova u njihovom organizmu. Otrov je tvar koja može uzrokovati štetu drugom organizmu kada se unese u tijelo. Međutim, važno je napomenuti da ne sve životinje koje imaju otrovnu tvar smatraju se otrovnima u smislu opasnosti za ljude. To se odnosi i na guštere.

Koje vrste guštera su otrovne?

U svijetu postoji nekoliko vrsta guštera koje su otrovne, a najpoznatiji primjeri su helodermi i neke vrste monitor guštera. Heloderma je rod guštera koji obuhvaća dvije vrste: Gila čudovišta i Meksikansku čudovisnu gušu. Ove vrste guštera imaju otrovne žlijezde smještene u donjoj čeljusti koje koriste za obranu i lov na plijen. Otrov helodermi je vrlo jak i može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod životinja i ljudi.

Gušteri koji nisu otrovni

Većina guštera nije otrovna i ne predstavlja prijetnju za ljude. Na primjer, većina vrsta gekona, anolisa, agama i iguana nisu otrovne. Ovi gušteri se oslanjaju na svoje druge obrambene mehanizme poput kamuflaže, brze trke ili regeneracije repa kako bi se zaštitili od predatora. Također, većina guštera ima samo male zube koje koriste za hranjenje, a ne za ubrizgavanje otrova.

Utjecaj otrova guštera na ljude

Iako većina guštera nije otrovna za ljude, uvijek je važno biti oprezan i izbjegavati rukovanje s nepoznatim vrstama. Osobe koje se bave proučavanjem guštera ili dolaze u kontakt s njima trebaju biti svjesne potencijalnih rizika i pridržavati se sigurnosnih mjera. Ako dođe do ugriza otrovnog guštera, potrebno je odmah potražiti medicinsku pomoć kako bi se spriječile moguće komplikacije.

Zaključak

Gušteri su raznolika skupina gmazova, a otrovnost je karakteristika koja se može pojaviti samo kod određenih vrsta. Većina guštera nije otrovna i ne predstavlja prijetnju za ljude. Međutim, neke vrste guštera, poput helodermi i nekih vrsta monitor guštera, imaju otrovne žlijezde koje koriste za obranu i lov na plijen. U svakom slučaju, važno je biti oprezan i pridržavati se sigurnosnih mjera prilikom rukovanja s gušterima.

  Ocijeni članak!