Kad je ananas zreo?

Trenutno pregledavate Kad je ananas zreo?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 kolovoza, 2023

Kako prepoznati zrelost ananasa?

Ananas je egzotično voće koje je poznato po svom slatkom i sočnom okusu. No, mnogi se pitaju kako znati kada je ananas dovoljno zreo za konzumaciju. Postoji nekoliko pokazatelja koji nam mogu pomoći u određivanju zrelosti ananasa.

Boja kore ananasa

Jedan od najvažnijih pokazatelja zrelosti ananasa je boja njegove kore. Zrel ananas ima žutu ili zlatno-žutu boju kore. Ako je kora još uvijek zelena, to znači da ananas nije dovoljno zreo. Međutim, treba paziti da kora nema tamne mrlje ili oštećenja, jer to može ukazivati na prekomjernu zrelost ili truljenje.

Miris ananasa

Miris ananasa također može biti pokazatelj njegove zrelosti. Zreo ananas ima slatkast i intenzivan miris, dok nedovoljno zreo ananas može imati blag miris ili ne mirisati uopće. Ako ananas ima neugodan miris ili miris fermentacije, to može značiti da je prezreo ili pokvaren.

Osjetljivost lišća ananasa

Još jedan način za određivanje zrelosti ananasa je provjerom osjetljivosti lišća. Ako se lišće lako odvaja od vrha ananasa, to može ukazivati na njegovu zrelost. Međutim, treba biti oprezan jer neki ananasi imaju lišće koje se lako odvaja čak i kada nisu dovoljno zreli.

Načini sazrijevanja ananasa

Ako kupite ananas koji još nije dovoljno zreo, postoji nekoliko načina kako ga možete sazrijevati kod kuće. Jedan od načina je da ga ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko dana dok ne dobije žutu boju i intenzivan miris. Također, ananas možete staviti u papirnatu vrećicu zajedno s drugim voćem koje proizvodi etilen, plin koji potiče sazrijevanje voća.

Zaključak

Kada je ananas zreo, ima žutu boju kore, slatkast miris i osjetljivo lišće. Važno je obratiti pažnju na oštećenja i neugodne mirise koji mogu ukazivati na prekomjernu zrelost ili truljenje. Ako ananas nije dovoljno zreo, može se sazrijevati na sobnoj temperaturi ili uz pomoć drugog voća koje proizvodi etilen. Uživajte u svježem i sočnom ananasu!

  Ocijeni članak!