Kad je osnovan Rim

Trenutno pregledavate Kad je osnovan Rim
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 lipnja, 2024

Rim u antičko doba

Rim je jedan od najstarijih gradova u Italiji i Europe. Njegovo osnivanje seže u daleku prošlost, u 8. ili 7. stoljeće prije Krista. Prema legendi, Rim je osnovan 753. godine prije Krista od strane blizanaca Romula i Rema. Osnivanje Rima označilo je početak bogate povijesti ovog grada.

Raniji naseljenici

Ipak, prije osnivanja Rima, područje je bilo naseljeno raznim plemenima, uključujući Etruščane i Latine. Rim je postao važno naselje zbog svoje povoljne lokacije na rijeci Tibar i blizine mora, što je omogućavalo trgovinu i komunikaciju s drugim dijelovima Italije i Mediterana.

Rimsko Carstvo

Od svog osnivanja, Rim je postao središte moći i političkog utjecaja. Nakon što je postao Republika, a kasnije i Carstvo, Rim je proširio svoje granice i postao jedno od najvećih i najutjecajnijih carstava u povijesti. Tijekom svog vrhunca, Rimsko Carstvo obuhvaćalo je veliki dio Europe, Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

Kultura i arhitektura

Rim je također bio središte umjetnosti, kulture i arhitekture. Izgradnja brojnih monumentalnih građevina, poput Koloseuma, Foruma i Panteona, svjedoči o bogatoj rimskoj baštini. Rim je bio dom velikih umjetnika, filozofa i pisaca, kao što su Michelangelo, Leonardo da Vinci, Cicero i Virgil.

Pompej i propast Rima

Jedan od najpoznatijih događaja u povijesti Rima je erupcija vulkana Vezuva 79. godine, koja je zatrpala grad Pompej, ali i ostavila trag na samom Rimu. Kasnije, Rim je doživio razne invazije, pljačke i političke nerede, što je dovelo do slabljenja i propasti Zapadnog Rimskog Carstva u 5. stoljeću.

Rim u suvremenom dobu

Unatoč propasti Zapadnog Rimskog Carstva, Rim je i dalje ostao važan grad. Danas je glavni grad Italije i sjedište katoličke crkve. Rim je također popularna turistička destinacija koja privlači milijune posjetitelja svake godine zbog svoje bogate povijesti, umjetnosti i kulture.

Zaključak

Osnivanje Rima seže u daleku prošlost, a njegov utjecaj na svjetsku povijest je neosporn. Od antičkog naselja do glavnog grada moćnog carstva, Rim je ostavio trajni pečat na svijetu. Danas, njegova povijest i baština privlače brojne znatiželjnike i zaljubljenike u povijest i kulturu.

  Ocijeni članak!