Tko je osnovao Zagreb

Trenutno pregledavate Tko je osnovao Zagreb
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 lipnja, 2024

Povijest Zagreba

Zagreb je glavni i najveći grad Republike Hrvatske. Njegovo osnivanje datira još u srednjovjekovno doba. Grad se razvio iz dvaju naselja – Gradeca i Kaptola.

Osnivanje Zagreba

Prema povjesničarima, osnivanje Zagreba pripisuje se kralju Ladislavu II. koji je 1094. godine dao izgraditi prvu crkvu na Kaptolu. Ovo se smatra početkom formiranja naselja koje će kasnije postati Zagreb.

Gradec i Kaptol

Gradec i Kaptol su dva povijesna naselja koja su se kasnije spojila u jedinstvenu cjelinu. Gradec je bio utvrđeno naselje koje je nastalo na brdu iznad rijeke Save, dok je Kaptol bio biskupsko naselje.

Unija Gradeca i Kaptola

Godine 1850. Gradec i Kaptol su službeno spojeni u jedan grad, nazvan Zagreb. Ovaj događaj označio je početak modernog razvoja grada i njegovu transformaciju u političko, kulturno i gospodarsko središte Hrvatske.

Razvoj Zagreba

Nakon osnivanja, Zagreb je postao sve važnija točka na karti Europe. Grad je proširivao svoje granice, gradeći nove četvrti i infrastrukturu. Tijekom 19. i 20. stoljeća Zagreb je doživio značajan urbanistički i kulturni razvoj.

Zaključak

Zagreb, kao glavni grad Hrvatske, ima bogatu povijest koja seže u srednjovjekovno doba. Osnivanje grada pripisuje se kralju Ladislavu II., a njegovo spajanje s Gradecom i Kaptolom dogodilo se 1850. godine. Danas je Zagreb moderna metropola s brojnim kulturnim, povijesnim i prirodnim znamenitostima.

  Ocijeni članak!