Kad se sadi paradajz

Trenutno pregledavate Kad se sadi paradajz
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 rujna, 2023

Kako pripremiti tlo za sadnju paradajza


Prije sadnje paradajza, važno je pripremiti tlo kako bi biljka imala optimalne uvjete za rast i razvoj. Tlo treba biti bogato hranjivim tvarima i dobro drenirano. Preporučuje se dodavanje komposta ili stajskog gnoja kako bi se poboljšala plodnost tla. Također je važno ukloniti korov i izravnati površinu tla.

Kada je pravo vrijeme za sijanje paradajza

Sijanje paradajza ovisi o klimatskim uvjetima i sorti koju želite uzgajati. U većini područja, paradajz se sije u proljeće, kada su temperature stabilne i nema rizika od mraza. Prije sjetve, sjemenke paradajza mogu se prethodno namočiti u vodi kako bi se potaknula klijavost. Nakon toga, sjemenke se sade na dubinu od oko 1-2 centimetra u pripremljeno tlo.

Kako pravilno posaditi paradajz

Prilikom sadnje paradajza, važno je ostaviti dovoljno prostora između biljaka kako bi se osigurala dobra cirkulacija zraka i smanjio rizik od bolesti. Preporučena udaljenost između biljaka je oko 45-60 centimetara. Biljke treba pažljivo postaviti u pripremljeno tlo, tako da korijenje bude ravnomjerno raspoređeno. Nakon sadnje, biljke treba zalijevati obilno kako bi se potakao rast korijena.

Kako brinuti o paradajzu nakon sadnje

Nakon sadnje, paradajz treba redovito zalijevati kako bi se održala vlažnost tla. Također je važno uklanjati korov koji može konkurirati biljci za hranjive tvari. Kako bi se potaknuo rast i razvoj biljke, preporučuje se gnojidba paradajza posebnim gnojivom za povrće. Također je važno provjeravati biljke na znakove bolesti ili štetnika kako bi se pravovremeno poduzelo odgovarajuće mjere zaštite.

Kada očekivati prve plodove paradajza

Vrijeme do prvih plodova paradajza ovisi o sorti koju uzgajate i uvjetima uzgoja. Uobičajeno je da paradajz počinje plodonositi otprilike 60 do 90 dana nakon sadnje. Međutim, neke sorte mogu donijeti plodove i ranije. Redovito berite zrele plodove kako biste potaknuli daljnje cvjetanje i plodonošenje biljke.

  Ocijeni članak!