Kad su Vinkovačke jeseni

Trenutno pregledavate Kad su Vinkovačke jeseni
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 listopada, 2023

Povijest Vinkovačkih jeseni

Vinkovačke jeseni su jedan od najstarijih i najpoznatijih festivala tradicijske kulture u Hrvatskoj. Održavaju se svake godine u Vinkovcima, gradu na istoku Hrvatske. Festival je osnovan 1966. godine s ciljem očuvanja i promocije bogate tradicijske baštine Slavonije.

Program festivala

Tijekom desetodnevnog trajanja festivala, posjetitelji imaju priliku uživati u raznovrsnom programu koji obuhvaća tradicionalne plesove, glazbu, gastronomiju, izložbe, sajmove i druge kulturne aktivnosti. Festival privlači umjetnike, izvođače i posjetitelje iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva.

Najpoznatiji događaji

Jedan od najpoznatijih događaja na Vinkovačkim jesenima je tradicionalna povorka folklornih skupina koja se održava posljednjeg dana festivala. U povorci sudjeluje preko 10.000 sudionika odjevenih u tradicionalne nošnje. Također, popularan je i natjecateljski dio festivala koji uključuje ocjenjivanje folklornih skupina, tamburaških sastava i drugih izvođača.

Značaj festivala

Vinkovačke jeseni imaju veliki značaj za promociju i očuvanje tradicijske kulture Slavonije. Festival pruža platformu za predstavljanje tradicionalnih običaja, pjesama, plesova i gastronomije, čime se doprinosi očuvanju kulturnog identiteta regije. Također, festival potiče turizam i gospodarstvo grada Vinkovaca, privlačeći veliki broj posjetitelja i turista.

Vinkovačke jeseni su postale prepoznatljiv simbol Slavonije i jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Hrvatskoj.

  Ocijeni članak!