Kada je nastao Windows

Trenutno pregledavate Kada je nastao Windows
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 svibnja, 2024

Početak razvoja

Windows operativni sustav je nastao kao rezultat razvoja Microsofta, jedne od najvećih tehnoloških kompanija svijeta. Ideja za razvoj Windowsa potekla je od Billa Gatesa i Paula Allena, osnivača Microsofta, koji su željeli stvoriti jednostavan i intuitivan operativni sustav za računalne korisnike.

Windows 1.0

Prva verzija Windowsa, nazvana Windows 1.0, predstavljena je javnosti 20. studenog 1985. godine. Ovaj operativni sustav donio je grafičko sučelje i mogućnost korištenja miša, što je bila revolucija u svijetu računalne tehnologije.

Nastavak razvoja

Nakon prvog izdanja, Microsoft je nastavio razvijati Windows operativni sustav. Izlazile su nove verzije poput Windowsa 2.0, 3.0, 3.1, Windows 95, Windows 98, Windows 2000, Windows XP i tako dalje. Svaka nova verzija donosila je poboljšanja u pogledu performansi, sigurnosti i funkcionalnosti.

Windows danas

Danas, Windows je jedan od najkorištenijih operativnih sustava na svijetu. Microsoft i dalje redovito izdaje nove verzije Windowsa, s ciljem pružanja najnovijih tehnoloških inovacija i zadovoljavanja potreba korisnika. Windows 10, najnovija verzija, predstavlja integraciju desktop, tablet i mobilnih uređaja te nudi širok spektar aplikacija i mogućnosti.

Windows je postao sinonim za osobna računala i računalnu tehnologiju općenito, te je ostavio dubok trag u povijesti informatike i tehnološke industrije.

  Ocijeni članak!