Kako je nastalo Sunce

Trenutno pregledavate Kako je nastalo Sunce
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 svibnja, 2024

Formacija Sunčevog sistema


Sunce, naše najbliže zvijezda i izvor svjetlosti i topline, formiralo se prije oko 4,6 milijardi godina. Nastalo je kao rezultat formacije Sunčevog sistema, koji se sastoji od Sunca, planeta, njihovih mjeseca, asteroida, kometa i drugih tijela.

Gravitacijska kolapsna teorija


Prema jednoj od najprihvaćenijih teorija o formiranju Sunca, poznatoj kao gravitacijska kolapsna teorija, Sunce je nastalo kada je velika oblak plina i prašine, poznata kao molekularni oblak, došla pod utjecaj gravitacije.

Protozvijezda


Kako se molekularni oblak počeo smanjivati pod gravitacijskim djelovanjem, započeo je proces formiranja protozvijezde. Protozvijezda je gusto, vruće jezgro koje je nastalo iz tog oblaka.

Nuklearna fuzija


Kada je gustoća i temperatura u jezgri protozvijezde postala dovoljno visoka, započeo je proces nuklearne fuzije. Nuklearna fuzija je proces u kojem se atomi vodika spajaju i stvaraju helij, pri čemu se oslobađa velika količina energije.

Stabilnost i ravnoteža


Kada je ravnoteža između gravitacijske sile koja pokušava smanjiti jezgru i toplinske energije koja je pokušava proširiti postignuta, protozvijezda postaje stabilna.

Formiranje Sunca


Kroz milijune godina, protozvijezda se dalje skupljala, a pritom se rotirala. Konačno, pod utjecajem gravitacije, jezgra se stisnula i zagrijala dovoljno da započne proces nuklearne fuzije na dovoljno velikoj skali. Tada je Sunce postalo zvijezda.

  Ocijeni članak!