Kada je osnovan Rim

Trenutno pregledavate Kada je osnovan Rim
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 srpnja, 2023

Rim u antičko doba

Rim je bio osnovan prema legendi 21. travnja 753. pr. Kr. Prema mitologiji, Romul i Rem su bili braća koja su osnovala grad na sedam brežuljaka na obalama rijeke Tibar. Osnivanje Rima označava početak Rimskog carstva i jednog od najvažnijih razdoblja u povijesti.

Arheološki nalazi

Arheološki nalazi ukazuju na to da je Rim bio naseljen još prije osnivanja, ali osnivanje grada predstavlja službeni početak. Nalazi datiraju iz 10. stoljeća pr. Kr., a najstariji ostaci grada su iz tog razdoblja.

Uticaj etruraca

Etrurci, drevni narod koji je živio na području današnje Italije, imali su veliki utjecaj na razvoj Rima. Rim je bio pod etrurskim utjecajem sve do 6. stoljeća pr. Kr., kada su Rimljani proširili svoju vlast i postali samostalni.

Rimsko carstvo

Rimsko carstvo je postalo jedno od najvećih i najmoćnijih carstava u povijesti. Nakon osnivanja grada, Rim je postao politički, vojni i kulturni centar. Proširio se i osvojio velike dijelove Europe, Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Carstvo je trajalo više od 1500 godina, sve do pada Zapadnog Rimskog carstva 476. godine.

Nasljednik Rima

Nakon pada Zapadnog Rimskog carstva, Rim je bio pod vlašću različitih naroda i država. Papinska Država je nastala kao nasljednica Rima i postala središte Katoličke crkve. Danas je Rim glavni grad Italije i jedan od najpoznatijih turističkih odredišta u svijetu.

  Ocijeni članak!