Kada je prestalo ledeno doba?

Trenutno pregledavate Kada je prestalo ledeno doba?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 kolovoza, 2023

Posljednje ledeno doba

Ledeni periodi, poznati kao ledena doba, su razdoblja u povijesti Zemlje kada su se velike površine kopna pokrivale ledom i snijegom. Jedno od najpoznatijih ledenih doba je posljednje ledeno doba, koje se naziva i Pleistocen. Ovo razdoblje je trajalo od otprilike 2,6 milijuna godina do 11.700 godina prije današnjeg doba.

Prestanak ledenog doba

Tijekom posljednjeg ledenog doba, Zemlja se postupno zagrijavala, a led se počeo topiti. Glavni razlog za prestanak ledenog doba je povećanje temperature na Zemlji, što je dovelo do povlačenja leda i stvaranja povoljnijih uvjeta za život biljaka i životinja. Ovaj proces se događao tijekom tisuća godina, a završetak ledenog doba označava se završetkom zadnjeg glacijalnog maksimuma.

Posljedice prestanka

Kraj ledenog doba imao je značajan utjecaj na život na Zemlji. Zagrijavanje je omogućilo povratak biljaka i životinja na područja koja su bila prekrivena ledom. Ledenjaci su se povukli, izloživši nove krajolike i stvarajući nove uvjete za naseljavanje. Ovaj prijelaz je također utjecao na migracije životinja i razvoj novih ekosustava.

Teorije o uzrocima

Postoji nekoliko teorija o uzrocima prestanka ledenog doba. Jedna od njih je teorija o promjeni u kretanju Zemljine kore. Prema ovoj teoriji, pomak u kontinentalnim pločama i promjene u oceanografskim strujama mogli su utjecati na klimatske uvjete i uzrokovati završetak ledenog doba. Druga teorija sugerira da su promjene u količini sunčeve radijacije i orbitalne promjene igrale ključnu ulogu. Bez obzira na točan uzrok, prestanak ledenog doba je bio ključan trenutak u povijesti Zemlje.

  Ocijeni članak!