Kada je prvi dan ljeta

Trenutno pregledavate Kada je prvi dan ljeta
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 srpnja, 2023

Određivanje prvog dana ljeta

Prvi dan ljeta je određen astronomskim fenomenom poznatim kao ljetni solsticij. Ovaj fenomen se javlja kada je Zemlja najviše nagnuta prema Suncu, što rezultira najdužim danom u godini na sjevernoj polutci. Na južnoj polutci, ljetni solsticij predstavlja najkraći dan u godini.

Datum ljetnog solsticija

Ljetni solsticij obično se događa između 20. i 22. lipnja na sjevernoj polutci. Točan datum varira svake godine, ovisno o astronomskim kretanjima. Na južnoj polutci, ljetni solsticij se obično događa između 20. i 22. prosinca.

Povezanost ljetnog solsticija i praznika

Ljetni solsticij ima veliku simboličku važnost u mnogim kulturama diljem svijeta. Mnogi praznici i obredi povezani su s ovim astronomskim događajem. Na primjer, u mnogim europskim zemljama, ljetni solsticij obilježava se festivalima poput Ivanja, koji se obično održavaju noću i uključuju vatromete, ples i druge tradicionalne aktivnosti.

Prvi dan ljeta u kalendaru

Unatoč tome što se prvi dan ljeta astronomski određuje ljetnim solsticijem, u mnogim kalendarima prvi dan ljeta definiran je fiksnim datumom. Na primjer, u Gregorijanskom kalendaru koji se koristi u većini zapadnih zemalja, prvi dan ljeta je 21. lipnja. Međutim, neki kalendaru koriste 20. lipnja ili 22. lipnja kao prvi dan ljeta.

Značaj prvog dana ljeta

Prvi dan ljeta označava početak toplijeg dijela godine i često se doživljava kao vrijeme za odmor, putovanja i opuštanje na otvorenom. Mnogi ljudi diljem svijeta s nestrpljenjem iščekuju dolazak ljeta kako bi uživali u suncu, plažama, piknicima i drugim aktivnostima na otvorenom. Također je važno napomenuti da se prvi dan ljeta može razlikovati na sjevernoj i južnoj polutci, jer se godišnja doba na tim dijelovima svijeta suprotno mijenjaju.

  Ocijeni članak!