Može li se cikla jesti sirova

Trenutno pregledavate Može li se cikla jesti sirova
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 kolovoza, 2023

Prehrambene vrijednosti cikle

Cikla, poznata i kao repa, je korjenasto povrće bogato hranjivim tvarima. Sadrži vitamine A, C i K, folate, kalij, magnezij i vlakna. Također je niska u kalorijama i mastima, što je čini idealnom namirnicom u zdravoj prehrani.

Koristi od sirove cikle

Mnogi ljudi preferiraju kuhanu ciklu zbog njenog slatkog okusa, ali jeste li znali da se cikla može jesti sirova? Sirova cikla zadržava veći dio svojih hranjivih tvari jer se ne izlaže visokim temperaturama kuhanja.

Probava i zdravlje crijeva

Sirova cikla je bogata vlaknima koja su ključna za zdravlje probavnog sustava. Vlakna pomažu u regulaciji probave, održavanju zdrave tjelesne težine i sprečavanju zatvora. Također potiču rast zdravih probiotika u crijevima.

Jačanje imunološkog sustava

Cikla je izvor vitamina C koji je važan za jačanje imunološkog sustava i borbu protiv infekcija. Sirova cikla pruža veću količinu vitamina C u usporedbi s kuhanom ciklom, jer se toplinskom obradom gubi dio hranjivih tvari.

Antioksidativna svojstva

Cikla sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Sirova cikla zadržava veću koncentraciju antioksidansa u usporedbi s kuhanom ciklom, što može imati pozitivan učinak na zdravlje i smanjenje rizika od određenih bolesti.

Napomena o sirovoj cikli

Iako je sirova cikla nutritivno bogata, važno je napomenuti da sirova cikla može biti teško probavljiva za neke ljude. U nekim slučajevima, sirova cikla može uzrokovati nadutost ili probavne smetnje. Stoga je važno unositi sirovu ciklu umjereno i pratiti kako tijelo reagira.

U zaključku, cikla se može jesti sirova i pruža mnoge zdravstvene prednosti. Sirova cikla je bogata hranjivim tvarima, pomaže u probavi, jača imunološki sustav i ima antioksidativna svojstva. Međutim, važno je biti svjestan da sirova cikla može biti teško probavljiva za neke ljude. Uživajte u sirovoj cikli umjereno i u skladu s vlastitim tijelom.

  Ocijeni članak!