Kada je RH ušla u EU

Trenutno pregledavate Kada je RH ušla u EU
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 srpnja, 2023

Proces pristupanja Europskoj uniji

Hrvatska je započela proces pristupanja Europskoj uniji u listopadu 2001. godine, kada je podnijela zahtjev za članstvo. Sljedećih nekoliko godina obilježeno je pregovorima i ispunjavanjem brojnih uvjeta koje je EU postavila. Hrvatska je morala proći kroz proces prilagodbe i usklađivanja s europskim zakonodavstvom, poznat kao acquis communautaire, kako bi postala punopravna članica.

Potpisivanje pristupnog ugovora

Nakon dugotrajnih pregovora, Hrvatska je potpisala pristupni ugovor s Europskom unijom u prosincu 2011. godine. Potpisivanje ugovora označilo je formalno prihvaćanje Hrvatske kao buduće članice EU. Pristupni ugovor je zatim prošao proces ratifikacije u svim državama članicama EU.

Ulazak u Europsku uniju

Hrvatska je službeno postala članicom Europske unije 1. srpnja 2013. godine. To je bio povijesni trenutak za Hrvatsku, jer je postala prva država koja je pristupila EU nakon ulaska najnovijih članica istočne Europe 2004. godine. Ulazak u EU donio je Hrvatskoj brojne koristi, uključujući veću političku stabilnost, gospodarski rast i pristup europskom tržištu.

Utjecaj članstva u EU

Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji donijelo je velike promjene u zemlji. Hrvatska je dobila pristup fondovima EU koji su pomogli u financiranju raznih projekata i programa. Također, članstvo je potaknulo strukturne reforme u Hrvatskoj i promicanje demokratskih vrijednosti. Hrvatska je aktivno sudjelovala u radu institucija EU i sudjelovala u donošenju odluka koje utječu na Europu kao cjelinu.

Budućnost odnosa s EU

Iako je Hrvatska postala članicom Europske unije, odnosi između Hrvatske i EU i dalje se razvijaju. Hrvatska nastoji ostvariti punu korist od članstva, ali istovremeno suočava se s izazovima i prilagodbama koje donosi europska integracija. Budućnost odnosa s EU ovisit će o daljnjim reformama, suradnji i zajedničkom radu na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

  Ocijeni članak!