Kada kišemo?

Trenutno pregledavate Kada kišemo?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 prosinca, 2023

Kako kišemo?

Kišemo kada iznenada izbacujemo zrak iz nosa i usta. Taj proces uključuje brzo izdisanje zraka, koje nastaje kao reakcija na nadražaj sluznice nosa. Kada osjetimo nešto iritantno, kao što su alergeni, prašina ili mikroorganizmi, tijelo automatski pokreće mehanizam kihanja kako bi se riješilo tih iritacija.

Zašto kišemo?

Kihanje je obrambeni mehanizam tijela koji pomaže u uklanjanju iritanata iz dišnog sustava. Kada iritanti dospiju u nosnu šupljinu, sluznica se nadražuje, što uzrokuje refleksno kihanje kako bi se izbacili ti iritanti. Ovo je važan proces jer nam pomaže očistiti dišne puteve od potencijalno štetnih tvari.

Kada najčešće kišemo?

Kihanje može biti izazvano različitim čimbenicima. Najčešći uzrok kihanja su respiratorne infekcije uzrokovane virusima, kao što su prehlada ili gripa. Kihanje također može biti posljedica alergijske reakcije na pelud, grinje ili druge alergene. Ponekad iznenadno svjetlo može izazvati kihanje kod nekih ljudi, što se naziva fotički refleks.

Kako se prenose virusi kihanjem?

Kihanje je jedan od načina na koji se virusi mogu prenijeti s osobe na osobu. Kada osoba kiše, male kapljice koje sadrže viruse izlaze iz njenog nosa i usta i mogu se širiti u zraku. Ako netko drugi udahne te kapljice, postoji mogućnost da se zarazi istim virusom. Zato je važno prekrivati usta i nos prilikom kihanja kako bismo smanjili širenje virusa.

Kako se zaustavlja kihanje?

Kihanje je prirodni proces koji ne možemo potpuno zaustaviti. Međutim, možemo smanjiti mogućnost kihanja tako da izbjegavamo izlaganje iritantima, kao što su dim, prašina ili alergeni. Također je važno održavati higijenu ruku i koristiti maramicu ili laktom prekriti usta i nos prilikom kihanja kako bismo smanjili širenje virusa i bakterija.

Zaključak

Kihanje je prirodni refleks koji nam pomaže u uklanjanju iritanta iz dišnog sustava. Najčešće kišemo kao odgovor na iritaciju sluznice nosa izazvanu virusima, alergenima ili drugim iritantima. Kihanje može biti način prijenosa virusa s osobe na osobu, stoga je važno pokrivati usta i nos prilikom kihanja kako bismo smanjili širenje zaraze. Uz održavanje higijene ruku i izbjegavanje izlaganja iritantima, možemo smanjiti mogućnost kihanja i širenja potencijalnih bolesti.

  Ocijeni članak!