Kako se šire virusi?

Trenutno pregledavate Kako se šire virusi?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 studenoga, 2023

Putem kapljica

Virusne infekcije se često šire putem kapljica koje se oslobađaju prilikom kašljanja, kihanja ili razgovora. Kapljice sadrže virusne čestice koje mogu biti inhalirane ili dospiju na sluznicu nosa ili usta. Na taj način virusi se lako prenose s osobe na osobu.

Putem kontaminiranih površina

Virusne čestice mogu ostati na površinama poput stolova, kvaka, telefona i drugih predmeta. Ako osoba dodirne takvu kontaminiranu površinu, a zatim dodirne nos, usta ili oči, virusi se mogu prenijeti na sluznicu i uzrokovati infekciju.

Putem zraka

Određeni virusi mogu biti prisutni u zraku i prenositi se putem respiratornih kapljica koje se oslobađaju pri disanju. Ovi virusi mogu se širiti u zatvorenim prostorima, posebno ako je prisutna velika koncentracija ljudi.

Putem tjelesnih tekućina

Virusne infekcije se mogu prenositi putem tjelesnih tekućina poput krvi, sline, mokraće i sjemene tekućine. Ovaj način prijenosa je čest kod određenih bolesti koje se prenose seksualnim kontaktom ili putem kontaminiranih igala.

Putem hrane i vode

Određeni virusi mogu biti prisutni u hrani i vodi. Ako se hrana ili voda kontaminiraju virusima i zatim konzumiraju, može doći do infekcije. Ovaj način prijenosa je čest kod određenih crijevnih infekcija.

Putem životinja

Neki virusi mogu biti preneseni s životinja na ljude. To se događa kada ljudi dođu u kontakt s zaraženim životinjama ili njihovim izlučevinama. Ovaj način prijenosa je čest kod određenih zaraznih bolesti poput ptičje gripe i ebola virusa.

  Ocijeni članak!