Kako funkcionira uho?

Trenutno pregledavate Kako funkcionira uho?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 listopada, 2023

Anatomija uha

Uho je složeni organ koji se sastoji od tri dijela: vanjskog uha, srednjeg uha i unutarnjeg uha. Vanjsko uho se sastoji od ušne školjke i vanjskog slušnog kanala. Srednje uho sadrži bubnjić, slušne koščice i Eustahijevu cijev. Unutarnje uho je najvažniji dio za sluh i ravnotežu, a sastoji se od pužnice, polukružnih kanala i slušnog živca.

Proces slušanja

Kada zvuk doseže vanjsko uho, on se prikuplja ušnom školjkom i putuje kroz vanjski slušni kanal do bubnjića. Bubnjić vibrira zbog pritiska zvuka i prenosi te vibracije na slušne koščice (čekić, nakovanj i stremen). Slušne koščice pojačavaju vibracije i prenose ih na unutarnje uho.

Unutarnje uho i sluh

Unutarnje uho sadrži pužnicu koja je ispunjena tekućinom. Vibracije koje su prenesene od slušnih koščica stvaraju valove u tekućini pužnice. Ti valovi potiču osjetljive stanice unutar pužnice koje pretvaraju vibracije u električne impulse. Slušni živac zatim prenosi te impulse do mozga gdje se tumače kao zvuk.

Ravnoteža

Pored funkcije sluha, unutarnje uho igra važnu ulogu u održavanju ravnoteže. Polukružni kanali u unutarnjem uhu sadrže tekućinu koja se kreće kada mijenjamo položaj glave. Ova promjena u tekućini stimulira receptore koji šalju informacije o ravnoteži do mozga.

Zaključak

Uho je jedinstven organ koji omogućuje sluh i održavanje ravnoteže. Njegova složena anatomija i funkcija omogućuju nam da uživamo u zvucima svijeta oko nas i da se sigurno kretamo u prostoru.

  Ocijeni članak!