Kako funkcioniraju mišići?

Trenutno pregledavate Kako funkcioniraju mišići?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 srpnja, 2023

Struktura mišića

Mišići su složeni organi sastavljeni od mišićnih vlakana koja omogućuju kretanje tijela. Svaki mišić sastoji se od mišićnih vlakana koja su grupirana u snopove. Svaki snop mišićnih vlakana obavijen je vezivnim tkivom koje se naziva fascija.

Kontrakcija mišića

Kontrakcija mišića je proces u kojem se mišić skraćuje i stvara silu. Ovaj proces pokreće signal koji dolazi iz živčanog sustava. Kada se signal prenese na mišić, dolazi do otpuštanja kalcija u mišićnom vlaknu. Kalcij potom potiče proteinske molekule u mišiću da se povežu i skrate, čime se stvara kontrakcija.

Tipovi mišića

Postoje tri glavna tipa mišića u ljudskom tijelu: skeletni mišići, glatki mišići i srčani mišići. Skeletni mišići su vezani za kosti i omogućuju nam kretanje. Glatki mišići se nalaze u unutarnjim organima i kontroliraju nevoljne pokrete. Srčani mišić je specifičan za srce i omogućuje njegovo ritmičko kontrakciju.

Motorne jedinice

Motorne jedinice su skupine mišićnih vlakana kojima upravlja jedan motorni živac. Svaki mišić ima određeni broj motorne jedinice koje djeluju zajedno kako bi izazvale kontrakciju mišića. Motorne jedinice su odgovorne za preciznost i kontrolu kretanja.

Povezanost s kostima

Mišići su povezani s kostima pomoću tetiva. Tetive su čvrste i elastične trake vezivnog tkiva koje prenose silu stvorenu kontrakcijom mišića na kosti. Ova veza omogućuje mišićima da kontroliraju pokrete kostiju i omogućuju nam kretanje.

Održavanje mišića

Redovita tjelesna aktivnost i vježbanje ključni su za održavanje zdravih mišića. Tijekom vježbanja, mišići se opterećuju i stvaraju male suze u mišićnim vlaknima. Kako mišići zarastaju, postaju jači i veći. Osim vježbanja, važno je i pravilno se hraniti kako bi mišići dobili potrebne hranjive tvari za rast i obnovu.

Bolesti mišića

Postoje različite bolesti koje mogu utjecati na mišiće, kao što su mišićna distrofija, mišićni grčevi i mišićne ozljede. Mišićna distrofija je genetska bolest koja uzrokuje slabljenje mišića, dok su mišićni grčevi kratkotrajne kontrakcije mišića koje mogu biti uzrokovane umorom ili dehidracijom. Mišićne ozljede mogu se dogoditi kao rezultat prenaprezanja ili traume.

  Ocijeni članak!