Rade li naši mišići i dok spavamo?

Trenutno pregledavate Rade li naši mišići i dok spavamo?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 lipnja, 2023

Kako mišići funkcioniraju?

Mišići su vitalni dio našeg tijela i omogućavaju nam da se krećemo, držimo ravnotežu i obavljamo razne fizičke aktivnosti. Oni su sastavljeni od vlakana koja se skupljaju i opuštaju kako bi stvarali pokret. Ali što se događa s našim mišićima dok spavamo?

Anatomska reakcija mišića tijekom spavanja

Tijekom spavanja naši mišići prolaze kroz određene promjene. Postoje dvije vrste sna – REM (Rapid Eye Movement) i NREM (Non-Rapid Eye Movement). U REM fazi, koja je povezana s intenzivnim snovima, mišići su paralizirani kako bi se spriječilo izvođenje tjelesnih radnji iz snova. Međutim, u NREM fazi mišići nisu potpuno paralizirani i mogu se aktivirati u određenim situacijama.

Mišićna obnova i rast tijekom spavanja

Spavanje je ključno za obnovu i rast mišića. Tijekom spavanja, tijelo otpušta hormon rasta koji potiče regeneraciju mišićnog tkiva. Također, mišići se oporavljaju od stresa i oštećenja koja su nastala tijekom dnevnih aktivnosti. To je vrijeme kada se mišićne stanice obnavljaju i jačaju, što rezultira povećanjem mišićne mase i snage.

Utjecaj kvalitete sna na mišićni oporavak

Kvaliteta sna igra važnu ulogu u mišićnom oporavku. Nedostatak sna može negativno utjecati na proces obnove mišića i dovesti do smanjenja mišićne mase i snage. Tijekom dubokog sna, tijelo otpušta hormon rasta i testosteron koji su ključni za mišićni rast. Nedostatak sna može ometati ovaj proces i dovesti do sporijeg oporavka mišića.

Savjeti za poticanje mišićne obnove tijekom sna

Da biste maksimalno iskoristili mišićnu obnovu tijekom sna, važno je osigurati kvalitetan i neometan san. Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći:
1. Održavajte redoviti raspored spavanja
2. Stvorite ugodnu i tamnu spavaću sobu
3. Izbjegavajte kofein i stimulanse prije spavanja
4. Opustite se prije odlaska na spavanje
5. Vodite računa o pravilnoj prehrani i hidrataciji

U zaključku, naši mišići i dalje rade dok spavamo, ali na drugačiji način nego tijekom budnog stanja. Spavanje je ključno za obnovu, rast i održavanje mišića. Stoga je važno osigurati dovoljno kvalitetnog sna kako bismo održali zdrave i snažne mišiće.

  Ocijeni članak!