Kako funkcioniše hipotalamus?

Trenutno pregledavate Kako funkcioniše hipotalamus?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 rujna, 2023

Struktura i lokacija hipotalamusa

Hipotalamus je mali ali ključni dio mozga smješten u središtu diencefalona. Sastoji se od različitih jezgara i regija koje obavljaju različite funkcije.

Kontrola tjelesne temperature

Jedna od važnih uloga hipotalamusa je regulacija tjelesne temperature. On prima informacije o temperaturi tijela putem termoreceptora te aktivira odgovarajuće mehanizme hlađenja ili zagrijavanja kako bi održao homeostazu.

Regulacija hormona

Hipotalamus je ključan za regulaciju hormona u tijelu. On proizvodi i oslobađa različite hormonske tvari poput hormona koji oslobađa kortikotropin (CRH), hormona koji oslobađa tireotropin (TRH) i hormona koji potiskuje apetit (POMC). Ovi hormoni reguliraju djelovanje hipofize i drugih endokrinih žlijezda u tijelu.

Uloga u kontroliranju apetita i sitosti

Hipotalamus igra važnu ulogu u regulaciji apetita i sitosti. Njegove jezgre poput paraventrikularne jezgre i jezgre sitosti (nucleus of the solitary tract) emitiraju signale koji kontroliraju osjećaj gladi i sitosti. Ovi signali utječu na aktivnost hipofize, štitnjače, nadbubrežne žlijezde i drugih organa koji su uključeni u proces probave i metabolizma.

Uloga u regulaciji spavanja i budnosti

Hipotalamus je također zadužen za regulaciju ciklusa spavanja i budnosti. On sadrži jezgre koje generiraju cirkadijalni ritam, unutarnji biološki sat koji kontrolira naše prirodne ritmove spavanja i budnosti. Ove jezgre primaju informacije o svjetlu i tami putem očiju te usklađuju naše spavanje s vanjskim okolinom.

Regulacija emocionalnih odgovora

Hipotalamus je važan za regulaciju emocionalnih odgovora u tijelu. On je povezan s amigdalom i drugim dijelovima mozga koji su odgovorni za emocije i stresne reakcije. Kroz svoje veze s autonomnim živčanim sustavom, hipotalamus može utjecati na srčanu aktivnost, krvni tlak i druge tjelesne funkcije tijekom emocionalnih situacija.

Uloga u reprodukciji

Hipotalamus igra ključnu ulogu u regulaciji reproduktivnih funkcija. On proizvodi i oslobađa hormon koji oslobađa gonadotropin (GnRH), koji zatim potiče hipofizu da oslobodi gonadotropine poput luteinizirajućeg hormona (LH) i folikul-stimulirajućeg hormona (FSH). Ovi hormoni su važni za ovulaciju, menstrualni ciklus i proizvodnju spolnih hormona.

  Ocijeni članak!