Kako se regulira tjelesna temperatura?

Trenutno pregledavate Kako se regulira tjelesna temperatura?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 kolovoza, 2023

Kako tijelo održava stalnu temperaturu?

Tijelo ima složen sustav za regulaciju tjelesne temperature kako bi održalo optimalne uvjete za normalno funkcioniranje. Ovaj proces poznat je kao termoregulacija.

Termoregulacijski centar

Termoregulacija se odvija u dijelu mozga poznatom kao termoregulacijski centar, smještenom u hipotalamusu. Ovaj centar prima informacije o tjelesnoj temperaturi putem receptora smještenih u koži i unutarnjim organima.

Termoreceptori

Termoreceptori su posebni senzori koji detektiraju promjene temperature. Oni šalju signale termoregulacijskom centru kako bi pokrenuli odgovarajuće mehanizme za regulaciju temperature.

Mehanizmi za hlađenje tijela

Kada je tjelesna temperatura previsoka, tijelo poduzima korake za hlađenje. To uključuje povećanu aktivnost znojnih žlijezda koje proizvode znoj. Kada znoj isparava s površine kože, odvodi se toplina iz tijela.

Mehanizmi za zagrijavanje tijela

Kada je tjelesna temperatura preniska, tijelo poduzima korake za zagrijavanje. To može uključivati kontrakciju mišića (tremor), što stvara toplinu. Također se može povećati metabolizam kako bi se generirala više topline.

Uloga termoregulacije

Termoregulacija je ključna za održavanje homeostaze u tijelu. Održavanje stabilne tjelesne temperature omogućava da enzimi i kemijske reakcije u tijelu funkcioniraju optimalno. Bilo da je vanjska temperatura visoka ili niska, tijelo prilagođava svoje mehanizme kako bi održalo konstantnu unutarnju temperaturu.

  Ocijeni članak!