Kako je Bosna dobila ime

Trenutno pregledavate Kako je Bosna dobila ime
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 travnja, 2024

Povijest Bosne

Bosna je zemlja bogate povijesti i raznolike kulture. Njeno ime ima duboko ukorijenjene korijene koji sežu daleko u prošlost.

Starosjedioci i iliri

Prije dolaska Rimljana, teritorij današnje Bosne naseljavali su ilirski plemenski narodi. Njihov identitet i jezik ostavili su tragove na području Bosne.

Rimski period

U vrijeme Rimskog Carstva, Bosna je bila dio provincije Dalmacije. Tada se nazivala ‘Bosona’ ili ‘Bossina’, a ime je vjerojatno izvedeno iz ilirskog jezika.

Srednji vijek

Srednjovjekovna Bosna bila je dom Slavena i Bosanske crkve. Ime Bosna se koristilo za područje koje je obuhvaćalo današnju Bosnu i Hercegovinu.

Ottomansko razdoblje

Tijekom osmanske vladavine, Bosna je postala dio Osmanskog Carstva. Ime Bosna je ostalo nepromijenjeno, ali je područje bilo pod turskim utjecajem.

Suverenost i moderno doba

Nakon pada Osmanskog Carstva, Bosna i Hercegovina postala je dio Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije poznate kao Kraljevina Jugoslavija. Nakon Drugog svjetskog rata, Bosna i Hercegovina postala je jedna od šest republika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Nakon raspada Jugoslavije, Bosna i Hercegovina postala je neovisna država.

Zaključak

Ime Bosna ima dugu i složenu povijest. Njegovi korijeni sežu u ilirsko razdoblje, a ime je preživjelo kroz različite vladavine i promjene teritorijalnih granica. Danas, Bosna je prepoznata kao naziv za jednu od dvije entitete unutar Bosne i Hercegovine.

  Ocijeni članak!