Kako su Kornati dobili ime

Trenutno pregledavate Kako su Kornati dobili ime
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 travnja, 2024

Prirodne karakteristike Kornata

Kornati su jedan od najvećih otočnih arhipelaga u Hrvatskoj, smješteni u srednjem dijelu Jadranskog mora. Sastoje se od 140 otoka, otočića i hridi, s ukupnom površinom od oko 300 četvornih kilometara. Ovaj jedinstveni arhipelag privlači brojne posjetitelje svojom iznimnom prirodnom ljepotom i bogatstvom flore i faune.

Povijest imenovanja

Ime Kornati dolazi od izraza “kruna”, koji u starijem hrvatskom jeziku znači kamenje ili stijene. Naziv je nastao zbog karakterističnog kamenitog tla koje prekriva većinu otoka i hridi u arhipelagu. Ova geološka formacija čini Kornate jedinstvenim i prepoznatljivim.

Prva spominjanja

Prva pisana spominjanja arhipelaga datiraju još iz 10. stoljeća. U dokumentima iz tog razdoblja, Kornati se nazivaju različitim imenima, kao što su “Insulae Coronati”, “Crunat” ili “Curnati”. Ime Kornati postalo je službeno i općeprihvaćeno tek u 19. stoljeću, kada je arhipelag postao poznat među znanstvenicima i istraživačima.

Značaj Kornata

Kornati su ne samo poznati po svojoj prirodnoj ljepoti, već su i važan dio kulturne i povijesne baštine Hrvatske. Arheološka istraživanja otkrila su tragove pretpovijesnih i rimskih naselja na nekim od otoka. Također, Kornati su dio Nacionalnog parka Kornati, koji je osnovan 1980. godine i proglašen zaštićenim područjem. Ovo područje privlači turiste iz cijelog svijeta koji žele istražiti netaknutu prirodu, roniti u kristalno čistom moru i uživati u jedinstvenim pejzažima.

Zaključak

Ime Kornati ima duboke korijene u povijesti i geologiji arhipelaga. Njegovo značenje i ljepota privlače brojne posjetitelje i čine Kornate jednim od najvažnijih prirodnih i kulturnih bisera Hrvatske.

  Ocijeni članak!