Kako kivi, ptica bez krila, preživljava?

Trenutno pregledavate Kako kivi, ptica bez krila, preživljava?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 prosinca, 2023

Prehrana kivija

Kivi je ptica koja se hrani pretežno voćem. Njegova prehrana bazira se na raznim vrstama bobica, voća, sjemenkama i insektima. Kivi koristi svoj dug i zakrivljen kljun kako bi probio kožu voća i došao do sočnog unutarnjeg mesa. Osim toga, kivi može koristiti svoje oštre nokte kako bi oljuštio tvrđe plodove i došao do njihovog mesa.

Stanište kivija

Kivi je endemska vrsta ptice koja se prirodno pojavljuje samo na Novom Zelandu. Njegovo stanište obuhvaća šumske predjele, travnjake i močvare. Kivi je vrlo prilagodljiv i može se pronaći u različitim vrstama okoliša, uključujući i planinske regije.

Razmnožavanje kivija

Kivi je ptica koja polaže jaja. Njegova jaja su relativno velika u usporedbi s veličinom same ptice. Kivi ženka polaže jedno jaje u posebno izgrađeno gnijezdo. Nakon što je jaje položeno, mužjak preuzima ulogu inkubacije jaja i brine se za mlade kivije dok ne izlegnu.

Predatori kivija

Kivi je ptica bez krila, što ga čini ranjivim na napade predatora. Neki od glavnih prirodnih neprijatelja kivija uključuju divlje mačke, psi, rakuni i velike ptice grabljivice. Kako bi se zaštitio od tih prijetnji, kivi je razvio sposobnost kamuflaže i brzog trčanja. Također ima izuzetno dobar sluh i vid koji mu pomažu da prepozna opasnost i brzo reagira.

Očuvanje kivija

Zbog gubitka staništa i prisutnosti invazivnih vrsta, kivi se suočava s opasnošću od izumiranja. Mnoge organizacije i vlade poduzimaju mjere kako bi zaštitile ove ptice i njihovu prirodnu sredinu. Programi obnove staništa i uzgoj u zatočeništvu pomažu u očuvanju populacije kivija. Također se provode edukacijske kampanje kako bi se podigla svijest o važnosti očuvanja ove jedinstvene vrste ptica.

  Ocijeni članak!