Kako nastaje jaje?

Trenutno pregledavate Kako nastaje jaje?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 ožujka, 2024

1. Oplodnja

Nakon što se mužjak i ženka razmnožavaju, dolazi do oplodnje, koja je prvi korak u nastanku jajeta. Kod većine životinja, uključujući ptice, reptile i ribe, oplodnja se događa van tijela ženke, dok kod sisavaca oplodnja obično nastaje unutar tijela ženke.

2. Stvaranje jajne stanice

Nakon oplodnje, ženka počinje stvarati jajnu stanicu. U ptica, jajna stanica se formira u jajniku. Jajnik je organ koji se nalazi u reproduktivnom sustavu ženke i odgovoran je za proizvodnju jajnih stanica.

3. Razvoj jajne stanice

Jajna stanica se razvija unutar jajnika tijekom određenog vremenskog razdoblja. U tom procesu, stanica prolazi kroz niz promjena kako bi postala sposobna za oplodnju. U ptica, jajna stanica se razvija u jajetu.

4. Oplodnja jajne stanice

Nakon što je jajna stanica potpuno razvijena, dolazi do oplodnje. Mužjak oslobađa spermije koji se spajaju s jajnom stanicom, čime se stvara zigot. Zigot sadrži genetski materijal oba roditelja i predstavlja početak novog organizma.

5. Oblikovanje jajne ljuske

Nakon oplodnje, zigot putuje kroz reproduktivni sustav ženke i ulazi u jajovod. U jajovodu se odvija proces oblikovanja jajne ljuske. Jajna ljuska se sastoji od kalcijevih soli i proteina te pruža zaštitu i podršku razvijajućem embrionu.

6. Polaganje jajeta

Kada je jajna ljuska potpuno formirana, jaje je spremno za polaganje. Ptice, reptili i neke vrste riba polažu jaja izvan tijela, dok sisavci uglavnom izbacuju razvijeno jaje kroz porođajni kanal. Tako se završava proces nastanka jajeta.

  Ocijeni članak!