Kako nastaju ožiljci?

Trenutno pregledavate Kako nastaju ožiljci?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 rujna, 2023

Ožiljci i proces zarastanja

Ožiljci su vidljive tragove na koži koji nastaju kao rezultat ozljeda ili operacija. Kada koža doživi oštećenje, tijelo pokreće proces zarastanja kako bi popravilo oštećeno područje. Ovaj proces uključuje nekoliko faza koje dovode do stvaranja ožiljka.

Upalna faza

Nakon ozljede, tijelo odmah reagira pokretanjem upalnog procesa. Ova faza karakterizira oticanje, crvenilo i bol na mjestu ozljede. Upala je prirodna reakcija tijela koja pomaže ukloniti oštećene stanice i potaknuti proces ozdravljenja.

Stvaranje granulacijskog tkiva

Sljedeća faza u procesu zarastanja je stvaranje granulacijskog tkiva. To je mekano, ružičasto tkivo koje prekriva ranu i pomaže u obnavljanju oštećenih krvnih žila. Granulacijsko tkivo također pruža osnovu za stvaranje nove kože.

Stvaranje ožiljnog tkiva

Kako rana zacjeljuje, stvaraju se kolagen vlakna koja tvore ožiljno tkivo. Ožiljno tkivo je čvrsto i ima drugačiju teksturu od okolne kože. Njegova boja može varirati od blijedo ružičaste do tamno smeđe, ovisno o vrsti i dubini ozljede.

Remodeliranje ožiljka

Nakon stvaranja ožiljnog tkiva, proces remodeliranja započinje. Tijekom ovog procesa, ožiljak se postupno mijenja kako bi postao tanji, mekši i manje uočljiv. Ovaj proces može potrajati i do nekoliko mjeseci ili čak godina.

Faktori koji utječu na izgled ožiljka

Iako je proces zarastanja sličan kod većine ljudi, izgled ožiljka može varirati. Neke od važnih faktora koji utječu na izgled ožiljka uključuju dubinu i veličinu ozljede, genetiku pojedinca, mjesto na tijelu gdje se ozljeda nalazi te brigu o rani tijekom procesa ozdravljenja.

Njega ožiljka

Pravilna njega ožiljka može pomoći u smanjenju vidljivosti i poboljšanju izgleda. To uključuje čišćenje rane, primjenu krema ili gelova preporučenih od strane liječnika te izbjegavanje izlaganja ožiljka suncu tijekom prvih nekoliko mjeseci. U nekim slučajevima, moguće je koristiti i postupke poput laserske terapije ili korekcije ožiljaka kako bi se poboljšao izgled ožiljka.

  Ocijeni članak!