Zašto je pH važan za tijelo?

Trenutno pregledavate Zašto je pH važan za tijelo?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 studenoga, 2023

Utjecaj pH vrijednosti na organizam

pH vrijednost je mjera kiselosti ili alkalnosti tvari. U slučaju tijela, pH vrijednost igra ključnu ulogu u održavanju optimalnog funkcioniranja različitih sustava.

Regulacija pH ravnoteže

Tijelo ima različite mehanizme za održavanje pH ravnoteže. Jedan od najvažnijih sustava je bubreg koji izlučuje višak kiselina putem urina. Također, pluća reguliraju pH putem disanja.

Povezanost pH s bolestima

Neravnoteža pH vrijednosti može dovesti do raznih zdravstvenih problema. Prekiselost tijela može uzrokovati umor, slabu probavu, smanjenu apsorpciju hranjivih tvari i oslabljen imunološki sustav. S druge strane, prevelika alkalnost može dovesti do problema s želucem i crijevima.

Uravnoteženje pH vrijednosti

Važno je održavati uravnoteženu pH vrijednost tijela kako bi se spriječile moguće zdravstvene komplikacije. To se može postići pravilnom prehranom koja uključuje raznoliku i uravnoteženu konzumaciju voća, povrća i cjelovitih žitarica. Također, važno je izbjegavati pretjeranu konzumaciju šećera i prerađene hrane.

Utjecaj pH na kožu

pH vrijednost također ima važan utjecaj na kožu. Nepravilna pH ravnoteža može dovesti do problema poput suhoće, iritacija i osjetljivosti kože. Stoga je važno koristiti proizvode za njegu kože koji su pH uravnoteženi kako bi se održala zdrava koža.

Zaključak

pH vrijednost ima značajan utjecaj na tijelo i važno je održavati uravnoteženu pH ravnotežu kako bi se osiguralo optimalno funkcioniranje različitih sustava. Pravilna prehrana i njega kože mogu pomoći u održavanju pH ravnoteže i prevenciji mogućih zdravstvenih komplikacija.

  Ocijeni članak!