Kako ptice znaju kada se trebaju seliti?

Trenutno pregledavate Kako ptice znaju kada se trebaju seliti?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 svibnja, 2024

Kako ptice odabiru vrijeme selidbe?

Ptice su fascinantna stvorenja koja se redovito selidbe s jednog područja na drugo. No, kako ptice znaju kada je pravo vrijeme za selidbu? Znanstvenici su dugo istraživali ovu temu i došli do nekoliko zanimljivih otkrića.

Određivanje vremena selidbe putem unutarnjeg sata

Ptice imaju unutarnji sat, poznat kao endogeni ritam, koji im pomaže u određivanju vremena selidbe. Njihov endogeni ritam je povezan s promjenama u duljini dana i noći. Kada dužina dana postane kraća, ptice shvaćaju da je vrijeme za selidbu.

Orijentacija i navigacija tijekom selidbe

Ptice koriste različite načine orijentacije i navigacije kako bi se uspješno selile. Jedan od načina je korištenje Zemljinog magnetskog polja. Ptice imaju posebne stanice koje mogu osjetiti magnetsko polje i koriste ga kao navigacijski alat.

Utjecaj genetike na selidbu

Genetika također igra važnu ulogu u određivanju vremena selidbe kod ptica. Znanstvenici su otkrili da određene genetske varijacije mogu utjecati na unutarnji sat ptica i njihovu sposobnost navigacije. Ova saznanja pomažu nam bolje razumjeti kako ptice znaju kada je pravo vrijeme za selidbu.

Prednosti i ciljevi selidbe

Selidba ptica ima mnoge prednosti, uključujući dostupnost hrane i sigurnost tijekom različitih godišnjih doba. Ptice se sele kako bi izbjegle hladne zime ili kako bi pronašle bolje uvjete za gniježđenje i parenje. Selidba im omogućuje opstanak i razmnožavanje u optimalnim uvjetima.

Ptice selice u Hrvatskoj

Hrvatska je dom mnogim vrstama ptica selica tijekom njihove migracije. Primjerice, bijela roda, crna rode i mnoge druge vrste koriste Hrvatsku kao prolaznu točku na putu prema južnijim područjima. Ova migracija ptica pruža priliku za promatranje i proučavanje njihovog ponašanja i selidbenih navika.

  Ocijeni članak!