Što su solarni paneli

Trenutno pregledavate Što su solarni paneli
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 listopada, 2023

Kako funkcioniraju solarni paneli

Solarni paneli su uređaji koji pretvaraju sunčevu energiju u električnu energiju. Sastoje se od fotovoltaičnih ćelija koje su napravljene od materijala koji stvaraju električni napon kada su izložene sunčevom svjetlu. Kada sunčeva svjetlost pogodi fotovoltaične ćelije, fotoni iz svjetlosti udaraju u atome materijala i oslobađaju elektrone. Ovi slobodni elektroni se zatim mogu koristiti za stvaranje električne struje.

Različite vrste solarnih panela

Postoji nekoliko vrsta solarnih panela, ali najčešći tip su monokristalni i polikristalni paneli. Monokristalni paneli su napravljeni od jednog kristala silicija i imaju najviši stupanj efikasnosti. Polikristalni paneli su napravljeni od više kristala silicija i imaju nešto niži stupanj efikasnosti. Također postoje i tanki-film paneli koji su fleksibilni i mogu se koristiti na različitim površinama.

Primjena solarnih panela

Solarni paneli se koriste za proizvodnju električne energije na održiv način. Mogu se instalirati na krovove kuća, zgrada ili industrijskih postrojenja kako bi se generirala električna energija za vlastitu potrošnju ili za prodaju u mrežu. Solarni paneli također se koriste u ruralnim područjima i na udaljenim lokacijama gdje nije dostupno električno napajanje. Osim toga, solarni paneli se koriste za punjenje baterija u solarnim sustavima za kućanstva, vozila i uređaje na otvorenom.

Prednosti i budućnost solarnih panela

Korištenje solarnih panela donosi brojne prednosti. Prvo, solarna energija je čista i obnovljiva, što znači da ne stvara onečišćenje i ne troši se fosilna goriva. Osim toga, solarni paneli su dugotrajni i zahtijevaju minimalno održavanje. S obzirom na sve veći interes za obnovljivu energiju, solarni paneli imaju svijetlu budućnost. Tehnologija solarnih panela se neprestano poboljšava, što dovodi do povećanja njihove efikasnosti i smanjenja troškova proizvodnje. U budućnosti se očekuje da će solarni paneli postati još pristupačniji i široko rasprostranjeni izvor električne energije.

  Ocijeni članak!