Kako se dijagnosticira emfizem?

Trenutno pregledavate Kako se dijagnosticira emfizem?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 siječnja, 2024

Simptomi emfizema

Emfizem je bolest pluća koja se karakterizira oštećenjem plućnih mjehurića. Najčešći simptomi emfizema uključuju kratkoću daha, poteškoće u disanju, suhi kašalj i smanjenje tjelesne izdržljivosti. Ovi simptomi često napreduju s vremenom i mogu biti pogoršani pušenjem ili izlaganjem štetnim kemikalijama.

Medicinska anamneza i fizički pregled

Dijagnoza emfizema započinje medicinskom anamnezom i fizičkim pregledom. Liječnik će prikupiti detaljne informacije o simptomima, pušenju, obiteljskoj anamnezi i drugim relevantnim čimbenicima. Tijekom fizičkog pregleda, liječnik će slušati pluća stetoskopom kako bi otkrio prisutnost karakterističnih zvukova poput piskanja ili smanjenog disanja.

Pulmološki testovi

Za potvrdu dijagnoze emfizema, pulmološki testovi su od velike važnosti. Spirometrija je najčešće korištena metoda za procjenu plućne funkcije. Pacijent će udahnuti u poseban uređaj koji mjeri volumen zraka koji može izdisati i brzinu izdisanja. Smanjenje ovih vrijednosti ukazuje na prisutnost emfizema.

Rendgenski snimak pluća

Rendgenski snimak pluća može pružiti slike pluća i pomoći u otkrivanju promjena koje su karakteristične za emfizem. Ove promjene uključuju povećane plućne prostorije, smanjene krvne žile i stanjivanje dijafragme.

Kompjutorizirana tomografija (CT)

CT skeniranje pluća pruža detaljnije slike plućnih struktura i može otkriti manje promjene koje se ne vide na rendgenskom snimku. CT je koristan za procjenu težine emfizema i praćenje napretka bolesti.

Arterijska plinska analiza

Arterijska plinska analiza mjeri razinu kisika i ugljičnog dioksida u arterijskoj krvi. Ova analiza pomaže u procjeni plućne funkcije i ustanovljavanju prisutnosti emfizema.

Bronhoskopija

Bronhoskopija je invazivni postupak u kojem se tanka cijev s kamerom umetne kroz nos ili usta kako bi se pregledali dišni putevi. Ovaj postupak može pomoći u isključivanju drugih mogućih uzroka simptoma i procjeni stanja pluća.

U zaključku, dijagnoza emfizema uključuje detaljnu medicinsku anamnezu, fizički pregled i razne pulmološke testove. Rendgenski snimak pluća i CT skeniranje mogu pružiti sliku plućnih promjena, dok arterijska plinska analiza pomaže u procjeni plućne funkcije. Bronhoskopija se koristi za isključivanje drugih mogućih uzroka simptoma. Pravovremena dijagnoza emfizema ključna je za upravljanje bolešću i poboljšanje kvalitete života pacijenta.

  Ocijeni članak!