Kako se dijagnosticira multipla skleroza?

Trenutno pregledavate Kako se dijagnosticira multipla skleroza?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 srpnja, 2023

Simptomi i klinička slika

Multipla skleroza (MS) je autoimuna bolest koja napada središnji živčani sustav. Simptomi mogu varirati ovisno o području zahvaćenom bolešću i ozbiljnosti stanja. Uobičajeni simptomi uključuju umor, slabost mišića, koordinacijske probleme, poremećaje vida i problema s ravnotežom.

Prvi koraci u dijagnostici

Prvi korak u dijagnostici multiple skleroze je detaljna anamneza pacijenta i fizikalni pregled. Liječnik će tražiti informacije o simptomima, njihovom trajanju i učestalosti. Također će provjeriti osnovne neurološke funkcije kao što su ravnoteža, koordinacija i refleksi.

Testovi za dijagnozu

Nakon anamneze i fizikalnog pregleda, liječnik će obično naručiti dodatne testove kako bi potvrdio dijagnozu multiple skleroze. Neki od tih testova uključuju magnetsku rezonancu (MR) mozga i kralježnice, likvorološku analizu (pregled cerebrospinalne tekućine) i evocirane potencijale (elektrofiziološke testove koji mjere brzinu provođenja signala u živcima).

Kriteriji za dijagnozu

Da bi se postavila dijagnoza multiple skleroze, liječnik mora biti siguran da su ispunjeni određeni kriteriji. Prema McDonaldovim kriterijima, za dijagnozu MS-a potrebno je prisustvo lezija u središnjem živčanom sustavu koje se javljaju u različito vrijeme i na različitim mjestima. Također je važno isključiti druge moguće uzroke simptoma.

Suradnja s drugim stručnjacima

Dijagnoza i liječenje multiple skleroze obično zahtijevaju suradnju s različitim stručnjacima. Neurolog je ključna osoba u dijagnostici i praćenju bolesti, ali pacijenti će često biti upućeni i drugim medicinskim stručnjacima poput radiologa, neurokirurga, fizioterapeuta i psihologa. Multidisciplinarni pristup omogućuje sveobuhvatno liječenje i upravljanje simptomima multiple skleroze.

Zaključak

Dijagnoza multiple skleroze zahtijeva detaljnu anamnezu, fizikalni pregled i dodatne testove. McDonaldovi kriteriji koriste se kao smjernice za postavljanje dijagnoze. Suradnja s različitim stručnjacima važna je za pružanje sveobuhvatne skrbi pacijentima s multiplom sklerozom.

  Ocijeni članak!