Kako se dijagnosticira glaukom?

Trenutno pregledavate Kako se dijagnosticira glaukom?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 rujna, 2023

Tipični simptomi glaukoma

Glaukom je očna bolest koja se često razvija bez ikakvih primjetnih simptoma u ranim fazama. Međutim, kasnije se mogu pojaviti simptomi kao što su zamućen vid, smanjenje perifernog vida, pojačana osjetljivost na svjetlost, bol u oku ili glavi te pojava halosa oko izvora svjetlosti.

Opća dijagnostika glaukoma

Dijagnostika glaukoma uključuje nekoliko koraka. Prvo, oftalmolog će provesti detaljan pregled oka koristeći različite metode kao što su mjerenje očnog tlaka, pregled očnog dna, provjera vidnog polja i mjerenje debljine rožnice.

Specifične dijagnostičke metode

Osim općih dijagnostičkih koraka, postoji nekoliko specifičnih metoda koje se koriste za dijagnosticiranje glaukoma. Jedna od njih je gonioskopija, koja omogućuje pregled kutova u oku kako bi se utvrdilo ima li blokade koje mogu uzrokovati glaukom. Također se može koristiti laserska tomografija optičkog živca (OCT) za mjerenje debljine sloja živčanih vlakana u oku.

Praćenje napredovanja glaukoma

Nakon dijagnosticiranja glaukoma, važno je redovito pratiti njegovo napredovanje. To se obično postiže mjerenjem očnog tlaka, provjerom vidnog polja i pregledom očnog dna. Oftalmolog će preporučiti učestalost pregleda ovisno o težini bolesti i individualnim potrebama pacijenta.

Zaključak

Dijagnostika glaukoma je složen proces koji uključuje razne korake i metode. Rano otkrivanje i redovito praćenje su ključni za uspješno upravljanje ovom bolešću. Ako primijetite bilo kakve promjene u vidu ili imate faktore rizika za glaukom, važno je potražiti savjet oftalmologa radi pravovremene dijagnoze i liječenja.

  Ocijeni članak!