Kako se filetira riba

Trenutno pregledavate Kako se filetira riba
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 siječnja, 2024

1. Priprema ribe

Riba koju želite filetirati treba biti svježa i očišćena od ljuski i utrobe. Oštrim nožem uklonite glavu i rep te operite ribu pod mlazom hladne vode.

2. Uklanjanje ljuski

Ako riba još uvijek ima preostale ljuske, koristite nož ili strugač za uklanjanje ljuski. Pripazite da ne ozlijedite meso ribe dok to radite.

3. Pravljenje prvog reza

Oštrim nožem napravite prvi rez po sredini ribe, od glave do repa. Pazite da rez bude dovoljno dubok da prođe kroz meso, ali ne prejako kako ne biste presjekli kosti.

4. Odvajanje fileta

Držeći nož paralelno uz kralježnicu, odvojite filet od kosti. Krećite se polako i pažljivo kako biste dobili čisti filet bez ostataka kostiju.

5. Uklanjanje kože

Ako želite ukloniti kožu s fileta, držeći nož blizu kože, nježno odvojite meso od kože. Možete koristiti nož ili riblji pincet.

6. Ponavljanje postupka

Ponovite postupak za drugi filet, koristeći iste korake.

7. Provjera fileta

Pregledajte filete i uklonite eventualne preostale kosti pincetom. Provjerite jesu li fileti čisti i spremni za pripremu.

8. Čuvanje fileta

Filete možete čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do upotrebe. Preporučuje se konzumacija ribe što je prije moguće kako bi se očuvala svježina.

  Ocijeni članak!