Kako se liječi gubitak sluha zbog starosti?

Trenutno pregledavate Kako se liječi gubitak sluha zbog starosti?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 srpnja, 2023

Uzroci gubitka sluha zbog starosti

Gubitak sluha zbog starosti, poznat i kao presbycusis, jedan je od najčešćih problema s kojima se starije osobe suočavaju. Glavni uzrok ovog gubitka sluha je prirodni proces starenja tijela. Kao osoba stari, stanice u unutarnjem uhu postupno slabe i oštećuju se, što rezultira smanjenjem sposobnosti čujnosti.

Dijagnostika gubitka sluha

Ako primijetite simptome gubitka sluha, važno je potražiti medicinsku pomoć. Kvalificirani audiolog može provesti niz testova kako bi procijenio vašu slušnu sposobnost. To uključuje audiometriju, testove govora i druge specifične testove za određivanje vrste i stupnja gubitka sluha.

Tretmani za gubitak sluha zbog starosti

Iako gubitak sluha zbog starosti nije moguće potpuno izliječiti, postoje razni tretmani koji mogu poboljšati slušnu sposobnost i kvalitetu života. Jedan od najčešćih tretmana je upotreba slušnih pomagala, kao što su slušna pomagala za uho ili implantati za slušanje. Ovi uređaji pojačavaju zvuk i pomažu osobi da bolje čuje.

Drugi tretmani uključuju terapiju govora i sluha, koja se fokusira na poboljšanje sposobnosti razumijevanja govora. Također se mogu koristiti i terapije koje se usredotočuju na komunikacijske vještine i strategije za lakše snalaženje u svakodnevnim situacijama.

Prevencija gubitka sluha zbog starosti

Iako je nemoguće potpuno spriječiti gubitak sluha zbog starosti, postoje preventivne mjere koje mogu smanjiti rizik od razvoja ovog problema. Jedna od ključnih mjera je izbjegavanje izloženosti prekomjernom buku, kao što su glasna glazba, bučni uređaji ili radna mjesta s bukom.

Također je važno održavati zdrav način života koji uključuje uravnoteženu prehranu, redovito vježbanje i izbjegavanje pušenja. Ove navike mogu poboljšati opće zdravlje i smanjiti rizik od oštećenja sluha uzrokovanog starenjem.

U zaključku, gubitak sluha zbog starosti je čest problem s kojim se suočavaju starije osobe. Iako nije moguće potpuno izliječiti ovaj problem, postoje tretmani koji mogu poboljšati slušnu sposobnost i kvalitetu života. Važno je potražiti medicinsku pomoć i slijediti preventivne mjere kako bi se smanjio rizik od razvoja ovog problema.

  Ocijeni članak!