Kako se prenosi hepatitis?

Trenutno pregledavate Kako se prenosi hepatitis?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 srpnja, 2023

Kako se prenosi hepatitis A?

Hepatitis A je zarazna bolest jetre koja se prenosi putem kontaminirane hrane ili vode. Virus hepatitisa A može se naći u izmetu zaražene osobe i može se prenijeti ako dođe do kontakta s hranom, vodom ili površinama koje su bile u dodiru s izmetom. Ova vrsta hepatitisa se također može prenijeti putem seksualnog kontakta s zaraženom osobom.

Kako se prenosi hepatitis B?

Hepatitis B se prenosi putem kontakta s krvlju, sjemenom, vaginalnim sekretom ili drugim tjelesnim tekućinama zaražene osobe. Najčešći načini prijenosa su nezaštićeni seksualni odnos, dijeljenje igala među korisnicima droga, transfuzija krvi ili kontaminirani medicinski instrumenti. Trudnice koje su zaražene hepatitisom B mogu prenijeti virus na svoje novorođenče tijekom poroda.

Kako se prenosi hepatitis C?

Hepatitis C se najčešće prenosi putem kontakta s krvlju zaražene osobe. To može uključivati dijeljenje igala među korisnicima droga, nezaštićeni seksualni odnos s zaraženom osobom, transfuziju krvi ili kontaminirane medicinske instrumente. Rijetko se može prenijeti i s majke na dijete tijekom poroda.

Kako se prenosi hepatitis D?

Hepatitis D je ovisan o prisutnosti hepatitisa B virusa. Može se prenijeti putem kontakta s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaražene osobe. Najčešći načini prijenosa su nezaštićeni seksualni odnos i dijeljenje igala među korisnicima droga.

Kako se prenosi hepatitis E?

Hepatitis E se najčešće prenosi putem konzumacije kontaminirane hrane ili vode. Ova vrsta hepatitisa je posebno opasna za trudnice, jer može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Kako se može spriječiti prijenos hepatitisa?

Prevencija hepatitisa uključuje primjenu cjepiva za hepatitis A i B, korištenje kondoma tijekom seksualnih odnosa, izbjegavanje dijeljenja igala i drugih oštrih predmeta, pridržavanje sigurnih postupaka pri transfuziji krvi i sterilizaciju medicinskih instrumenata. Također je važno pridržavati se higijenskih standarda, posebno prilikom pripreme hrane i konzumacije vode iz pouzdanih izvora.

  Ocijeni članak!