Kako se prenosi tuberkuloza?

Trenutno pregledavate Kako se prenosi tuberkuloza?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 travnja, 2023

Simptomi i dijagnoza

Tuberkuloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom Mycobacterium tuberculosis. Najčešće se javlja u plućima, ali može zahvatiti i druge dijelove tijela poput kostiju, bubrega ili mozga. Simptomi tuberkuloze uključuju dugotrajni kašalj, iskašljavanje krvi, gubitak težine, umor i groznicu.

Da bi se postavila dijagnoza tuberkuloze, koriste se različite metode kao što su rendgenski snimak pluća, testovi krvi, sputuma ili kože te kultivacija bakterija. Rana dijagnoza je ključna za uspješno liječenje i kontrolu širenja bolesti.

Načini prijenosa

Tuberkuloza se prenosi putem kapljica koje se oslobađaju kada zaražena osoba kašlje, kiše, govori ili pjeva. Ti mikroskopski mali kapljici sadrže bakterije koje mogu prenijeti bolest drugim ljudima. Osoba koja udiše zrak zaražen tim kapljicama može postati zaražena tuberkulozom.

Infekcija se najčešće događa kada se dulje vrijeme boravi u blizini zaražene osobe, kao što su članovi obitelji, prijatelji ili kolege na radnom mjestu. Međutim, nije svaka osoba koja je izložena tuberkulozi automatski zaražena. Imunološki sustav može se boriti protiv bakterija i spriječiti razvoj bolesti.

Rizične skupine

Postoje određene skupine ljudi koje su izložene većem riziku od zaraze tuberkulozom. To uključuje osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, kao što su HIV-pozitivne osobe, pacijenti koji primaju kemoterapiju ili imunosupresivnu terapiju, te osobe koje žive u siromašnim uvjetima ili u zemljama s visokom stopom tuberkuloze.

Tuberkuloza je globalni problem koji zahtijeva suradnju i napore svih društvenih čimbenika kako bi se smanjilo širenje bolesti. Važno je educirati ljude o načinima prijenosa i simptomima tuberkuloze te osigurati pravovremenu dijagnozu i adekvatno liječenje za sve zaražene osobe.

  Ocijeni članak!